Aug 27, 2009

.tag lagi

Selamat siang semua.

Memandangkan bulan puasa tak boleh mengumpat dan tengok gadis seksi, aku buat tag untuk habiskan masa. Banyak tag aku buat, tapi tak post lagi. Semua masih dalam draft. Tag kali ni dari Lyafarhana.

bekas kekasih saya adalah..
a jerk

saya sedang mendengar..
Debate - Why am I a Christian/ Muslim. Sila tengok di sini.

mgkin saya patut jadi..
seseorang yang tidak pervert.

saya suka..
makan, tapi tak pernah badan naik walau sekilo. Gadis-gadis, sila jeles.

sahabat-sahabat baik sye ..
tak ada dekat dengan saya sekarang.

saya xphm ..
kenapa isu kartika diperbesarkan satu Malaysia? Its a common things among muslims now.

saya khilangan ..
kejantanan. salah. saya kehilangan jeni tersayang dan anak-anaknya :(

rmai yg bkata ..
duit adalah segala-galanya.

mkne nme sye ..
saya tak pernah cari maksud nama saya. yang penting nama saya unik.

cinta tue adlh ..
like a blanket, with it you feel the warmth it gave, without it you shivers cold.

di suatu tempat, seseorang sedang ..
melayan dangdut di bulan puasa.

saya akn cuba ..
mencari kebenaran.

ayat SELAMANYA bermaksud ..
perkara yang akan kita cakap bila sedang in love.

telefon bimbit saya ..
sony ericsson
SELAMANYA

bila saya tjaga dri tido ..
saya cari sebatang rokok, bakar, fuhh nikmat.

saya pling mluat ble ..
sambungan internet macam haram.

pesta / parti adalh ..
sesuatu yang sangat overrated. dan salah.

haiwan yang pling comel prnah sye jmpe..
joni and jeni, with no doubt.

peringkat umur yang paling menyeronokkan bagi sye ialah
peringkat meningkat dewasa.

hari ini..
saya puasa penuh.

Malam ini saya akan..
layan youtube sampai bosan.

Esok pula saya akan
stadi sebab sabtu ada test.

Saya betul-betul inginkan..
duit yang banyak.

Ketika anda lihat wajah anda di hadapan cermin pagi ini..
tebalnya janggut, lalu cari shaver,shave janggut

Pusat membeli-belah atau arked permainan..
neither. I'm a nature guy.

Makanan Barat atau Jepun..
Barat. Jepun banyak tak halal. Japanese eats almost everything, yucks.

Bilik yang terang atau gelap..
gelap

Makanan segera adalah..
makanan ruji waktu hujung bulan.

Ayat terakhir yang anda katakan pada seseorang..
Ala Blogger Boy dah habis ke?Cepatnya.

Siapa yang anda mahu Tag
nobody. I want nobody nobody but you. Heh

.kartika oh kartika

Please lah, there is no need to make a big fuss about a girl whom caught drinking gets whipped, on all tv channel, almost everyday. Jelak tau tak.

Kartika, thats enough. Its not you are the SOLE ONE getting the whipped. There are lots of people getting the same punishment as you, but between you and them, they are much better. Is it because you desperately in dire of attention? Dasar model.

Getting whipped or not, if you doesnt repent, you'd still end up going to hell for that. Seronok dapat masuk tv eh?

People will start hating you for that. And we already did.

.4

Selamat siang semua.

Semalam adalah hari aku kurang produktif. Aku bangun dengan sangat malas untuk pergi kelas, tapi memandangkan kalau aku dah habiskan kuota untuk ponteng kelas subjek itu, aku terpaksa gagahkan diri untuk ke kelas walaupun aku tak larat sangat untuk ke kelas.

Jadi aku ke kelas dengan mata sembam akibat semalam aku qada tidur kelmarin dan malam sebelum kelmarin. Punya sedap tidur sampai aku tak bangun sahur. Di kelas mata berair, merah macam mata ultraman ketika tenaga dia nak berlawan hampir habis. Aku tulis apa pun aku tak tau. Yang pasti setiap kali aku tulis, I doze off dan woke up realizing I had scribbled my whole notebook with long lines.


Kalau bukan bulan puasa takpe la sangat. Ada nikotina untuk membuat aku kembali segar. Ini tak.

Mamat di depan aku dah macam buntu otak. Buat latihan tak masuk-masuk. Kesian, baik dia tidur macam aku.

Untuk hilangkan mengantuk aku ambil gambar. Maaf bukan gambar syok sendiri aku gambar 60 darjah ke atas. Aku bukan jenis macam tu. Segar sikit lepas tu. Teruskan jugak bertahan untuk tidak doze off lagi, namun tak berjaya. Nasib baik lecturer cool je. Aku dengar dia ada perli aku tadi, tapi mungkin masa tu aku dah sedap layan tidur sampai tak dengar apa dia cakap.

Abang buaya sedang sibuk mencucuk lubang bontot cik projektor.

Habis kelas tu ada presentasi untuk Ethnic Studies. Apa aku cakap pun aku tak tau. Mungkin gibberish. Muka sekor-sekor blur bila time aku present. Cmhrm.

Nasib baik hari ni aku tak ada kelas petang. Jadi aku manfaatkan sepenuhnya dengan sambung qada tidur. Sampai pukul 6 aku tidur. Sedar-sedar terus kelam kabut nak beli makan sebab awan dah gelap macam nak kiamat. Aku end up beli bihun sup dan air sahaja.
Jadi dari mana datang pahala puasa? Ha itu yang kita tak tau tu.

Selamat bersahur sekejap lagi.

Aug 25, 2009

.3

Selamat siang semua.

Kebosanan, aku jumpa ini.

Nanti tak payah aku nak explain apa itu hedgehog dah. Clip pertama sebijik macam Jeni :(


Aug 24, 2009

.2

Selamat siang semua.

Baru bangun tidur. Dari pukul 12 tidur sampai pukul 5.30. Memang berkat puasa hari ni. Heh. Boleh cuba bagi alasan kenapa tak? Sebab semalam aku tidur pukul 6 sebab buat assignment dan lab report. + sambil tu main game. Heh.

Bangun-bangun, blur tak tau nak beli makanan apa. Ok dah, aku tak tau nak mengarut apa dah. Nak bersiap ke bazar.

Selamat berbuka.

Aug 22, 2009

.1

Selamat siang semua.

Mungkin semua sekarang tengah liat nak bangun makan sahur. Aku masih tak tidur dari semalam. Main football manager. Kena dedicated beb kalau nak team berjaya. Kalau duduk rumah, sangat seronok sahur. Bangun-bangun makan dah siap ada. Tunggu nak cuci muka then makan je. Gosok gigi dulu ke tak, belakang cerita. Apa salah kalau makan sahur tambah dengan perisa tambahan?

Aku sahur megi sahaja. Dengan sebatang rokok dan air masak. Ditemani Joni yang sedang sangat sibuk main dengan wheel dia. Macam tak henti-henti dari sejak dia bangun tadi.

Sahur sorang-sorang sangat membosankan. Kan seronok kalau ada teman. Tak lah jelik nak makan waktu mata tengah separuh tidur.

Karang pagi nanti banyak la kes bangun-bangun terus ngap makanan baki sahur tadi. Paling-paling bakar rokok sebatang. Terlupa takpa, masih awal lagi. Jangan dah lepas setengah bulan macam tu jugak, tu tanda memang pasang niat tak nak puasa tu. Dan bulan-bulan puasa ni juga semakin ramai orang mula gatal-gatal hidung, asyik nak garu je. Biasa la, orang Melayu kan suka buat benda-benda yang ditegah. Heh.

Dah, player-player aku dah panggil dah ni. Bye.

"Nawaitu shauma godhin 'an adaai fardli syahri ramadlaani haadzihis sanati lillahi ta'aalaa"

Aug 21, 2009

.haihai pre-dawn breakfast, byebye lunch

Selamat siang semua.

Hari ni semua housemate balik rumah. Tinggal aku sorang-sorang kat rumah, macam biasa. Aku dah lali duduk rumah sorang-sorang. Jangan tanya kenapa kalau nanti aku dah pandai cakap dengan my imaginary friend aku. Aku nak bagi dia nama Kassim. Bukan malf ok. Heh.

Bulan puasa dah mula tadi. So ketiadaan orang di rumah bermakna aku akan sahur dan berbuka sorang-sorang untuk 2 hari ni. Puan Hamizah call tanya nak balik ke tak weekend ni. Aku jawab tak. Bukan aku tak nak balik, tapi aku sibuk. Dengan assignment berlambak, ya aku tak pergi kelas pun masih ada assignment sebab semester ni banyak group assignments, dengan test lagi next week. Aku kena cover banyak benda dalam weekend ni.

Hopefully in a few weekends I won't have to endure this kind of torture anymore. Letih ya amat.

Start of Ramadhan means I will have more new post as this is the only way for me to waste my time before berbuka. I read my previous Ramadhan posts, and I notice that I need to stop talking bad about other people during Ramadhan. Kurang pahala puasa.

So as first post for Ramadhan, aku nak ucapkan Selamat Menyambut Ramadhan (ya aku cakap menyambut, bulan Ramadhan bulan elok) kepada semua readers Refurbished Journey. Jangan ponteng puasa, jangan berjimak, jangan beronani. Jangan gatal tangan call Abang Ayie order delivery ok!



Jom terawikh!

Aug 20, 2009

.kepada chelsea fans

Selamat siang semua.

Janganlah berlagak sangat. Mari kita baca fakta season lepas dan season ni.

Mulakan dengan season lepas. Chelshit being humiliated by Manure 3-0. Liverpool menang kedua-dua game BPL menentang Chelshit. 2-0 dan 1-0. Chelshit juga kalah kepada TottenHAM 1-0 season lepas.

Jadi mari kita buat persamaan serentak.

Chelshit kalah ke atas TottenHAM 1-0. -1 markah untuk Chelshit. 1 markah TottenHAM.
Chelshit kalah ke atas Manure 3-0. -1 markah untuk Chelshit. 1 markah Manure.
Chelshit kalah dua kali ke atas Liverpool. -2 markah untuk Chelshit. 2 markah Liverpool.
Liverpool menang ke atas Manure dua kali. 2 markah untuk Liverpool. -2 untuk Manure.
Manure kalah ke atas Burnley 1-0. 1 markah Burnley, -1 Manure.
Liverpool kalah dengan TottenHAM 2-1. -1 Liverpool, +1 TottenHAM.

Mari kita tally result. Liverpool 3, Tottenham 2, Burnley 1, Manure -2, Chelshit -4.

Jadi adakah Chelshit lagi teruk dari semua? Haha kena kau sekali Paraxixth. Aku tak cakap pasal Chelsea pun tadi tetiba je drop Liverpool.

Oh, did i forgot to mention, Chelsea kalah dengan Lokomotiv Moscow awal season ni? Haih.

p/s : Fakta-fakta ini tidak boleh diguna pakai untuk semua acara rasmi. Harap maklum.

.man u memang hebat!

Selamat siang semua.

Burnley FC 1 Vs 0 Manchester United

Pundek-pundek yang kutuk macam babi aku haritu, kebanyakan penyokong Manchester United (Manure). Hari ni, meh aku pulak yang kutuk macam babi kat diorang. Tahniah. Team favourite korang memang hebat.

Kalah dengan Tottenham Hotspur memang memalukan hari tu. Tapi fakta yang kalah dengan Tottenham Hotspur yang tipped as salah satu force to be reckoned with season ni, masih boleh diterima walaupun agak memalukan.

Tapi macam mana dengan Manure? Burnley yang baru saja gain promotion last season boleh menang dengan Manure dengan sangat bergaya. Hanya kerana tiada Ronaldo, korang dah tak boleh main? Korang rindu dengan kaki licin si mamat metrosexual tu ke sampai tak boleh main dengan elok? Tolong jangan bagi alasan main away. Manure main home pun kalah jugak dengan Liverpool 4-1 season lepas.

Tactical yang sangat bergaya. Cantik betul Manure main semalam, memang berbaloi kalah.

Alex Ferguson dah boleh retire. Tak perlu buat speculation yang kau nak bersara pada akhir musim untuk hampir semua season-season lepas. Kali ni retire betul-betul. Bagi aku kau bukan lah legendary sangat.

Aku ada 4 team sahaja yang aku boleh tengok bola dalam BPL. Liverpool, Arsenal, Chelsea dan Tottenham. 4 team ni takkan buat aku tertidur kebosanan macam Manure selalu main.

p/s : Aku suka musim bola. Bila tiada idea nak post apa boleh sembang pasal bola.

Aug 18, 2009

.lemak

Selamat siang semua.

Aku rasa aku dah mula naik lemak macam dulu. Bukan. Bukan komposisi lemak dalam badan aku yang berkadar ratio isi:tulang:lemak 2:8:1 ini. Jika boleh seronok juga. Tapi ini lemak kemalasan.

Baru haritu aku bermonolog sendirian dan berjanji tidak lagi mahu malas-malas ke kelas dan buat assignments. Well people do makes mistakes. The first day and the day after goes all well with me not even thinking of skipping classess. Seminggu, masih juga bertahan.

Mula cuti, dah mula lemak. Mungkin kerana kenikmatan yang dapat masa weekends hari tu my alter ego dah seeps through my brain and telling me that just doing nothing in the house is a heaven on earth. As always, I followed. There I go skipping class again. Bermula dari hari Isnin haritu, sampai hari ni, aku skip semua kelas pagi aku. Dah bangun, tapi sangat liat nak pergi.

Aku memang suka datang kelas lambat. Its my destiny. For all my life in campus I only had went to class early only when either the class is fun, or if I don't come early, I am 100% sure I'm gonna end up sitting outside of the class preaching for my lecturer to let me in. Well, preach all you want, you can even catch a glimpse of what's going on in the class.

Kira-kira sudah 8 kelas aku ponteng minggu ni. Isnin 2, Selasa 3, hari ni 3. Come on lah, grow up. But when I'm being matured, my alter ego kept on bugging me. I just can't stop being childish.

Babi punya alter ego.

Jangan bulan puasa nanti aku jadi lemak nk puasa dan call delivery abang ayie sudah.

Aug 16, 2009

.mari beli

Selamat siang semua.

Tadi aku cari second hand camera di http//mudah.com.my. Aku jumpa ini.


Tak nampak? Click untuk besarkan. Sila baca yang aku dah bold dengan brush warna merah tu. Pandai mamat ni berniaga, dah siap online lagi. Kata zaman IT kan. Dunia tanpa sempadan. Dulu tutup dengan tirai je gerai-gerai diorang.

Click sikit apa isi kandungan dia.


Siap ada gambar sample, macam dalam menu dekat kedai je. Mana tak terliur orang tengok, siap ayam dua ketul lagi. Dengan pinggan-pinggan ke dia bagi sekali? Katanya untuk orang-orang uzur dengan kanak-kanak yang tak boleh puasa. Apa jadah? Pakcik-pakcik dengan abang-abang letih kerja waktu tengah hari walaupun tak kerja sangat je yang cari menatang ni dalam internet.

Er, orang-orang uzur dengan kanak-kanak tak boleh puasa boleh ambil nombor dia save dalam handphone. Mana la tau kut-kut sesak. Abang Ayie ni memang pandai betul berniaga.

Aku tetap salute mamat ni sebab dia business minded. Sebab dia push forward iklan sebelum bulan puasa lagi.

Hebat hebat.

Abang ada jual ayam penyet tak? Saya nak sebungkus. Air teh ais, kurang manis tau.

.tips tips

Selamat siang semua.

Aku dah bertahun bawak kereta atas highway. So ada la beberapa tips mengelak dari kena saman sebab speeding atas highway.

1. Kalau kau nampak kereta dari arah bertentangan flash kau banyak-banyak kali, jangan kau perasan dia suka kat kau. Itu bermakna ada roadblock, atau speed trap di depan. Kemungkinan besar juga dia baru lepas kena saman di situ.

2. Kalau kau tengok ada banyak kereta depan kau, tapi semua ikut lorong kiri, dan yang memecut di lorong kanan hanya BMW, Mercedes AMG, dan kereta-kereta ber-1.8cc ke atas, sila jangan ingat jalan tu hanya kau yang punya. Sila slowkan kenderaan. Terutama jalan tu kau tak familiar.

3. Kalau di highway, mesti ada overhead ramp kan? Slow down di situ. Kemungkinan besar di bawah jejambat tu ada si misai berbaju putih sedang skodeng mangsa terbaru dia.

4. Kenal pasti kawasan yang selalu ada speed trap. So far yang aku tau, highway Ipoh-Penang, di Taiping, Juru, dan Bukit Gantang. Sila slow down di kawasan-kawasan tersebut. Jangan risau, di kawasan bukit dah dekat nak sampai Ipoh tu, ada jugak speed trap, tapi tu patung sahaja. Tak ada kerja pak polisi nak duduk atas bukit tu melainkan dia nak rasa terbang ditiup angin lintang.

5. Be on alert bila nampak bangunan kosong dan ada lubang di celah-celah bangunan. Di situ dia akan sua kepala kote kamera dia untuk rakam nombor plet kereta kau.

6. Kalau kena saman, dah tak kena dah kan dalam masa 24 jam? Memang, tapi bukan untuk speeding. Jangan kau gatal-gatal speeding jugak lepas kena saman kali pertama tu. Kemungkinan kena saman speeding untuk kali kedua dalam masa terdekat adalah sangat tinggi.

7. Beli device yang boleh detect kamera speed trap tu. Serius, sangat berguna. Kawan aku guna, tak pernah benda tu miss detect kamera tu.

8. Pandu kereta bawah 110km/j. Aku berani potong kote kalau kau kena saman speeding jugak.

Melainkan kau suka kena saman atau mak bapak kau tak kesah bayar saman kau, sila abaikan pesanan ini.

.hood

Selamat siang semua.

Duduk rumah sorang-sorang sangat lah tak best. Terperap dalam rumah buat otak tak produktif. Semen kurang bernyawa. Tambah-tambah kalau hari hujan lebat dan apa yang kau ada hanya motor cabuk untuk kau bergerak ke mana-mana. Nak makan pun susah.

Jadi bila hari hujan, unless kau memang super duper suka berjalan atas motor sambil basah kuyup, kau boleh cuba naik motor dan merayau. Chicks dig wet guys. Haha

Kau nak jalan-jalan keluar dalam area ni? Unless kau pernah duduk The Bronx atau kau dari tempat 'Hood', sila batalkan niat kau. Aku rasa takkan berjaya kau keluar dan balik dengan selamat tanpa di-pow keling-keling dan mamat-mamat Indon celaka yang merayau dalam area ni.

Ada internet pun, kalau internet kau jenis macam Astro, bila hujan tak ada connection, pun sama jugak. Macam orang bodoh duduk saja tak boleh buat apa-apa.

Stadi? Come on lah. Mana ada orang stadi on weekends. Itu view dari semua student UiTM Penang. UiTM lain, lain cerita.

I desperately needs some culture, or even a vacation. Dalam aku sekarang ada dua sahaja, tired and jaded.

Aug 15, 2009

.oh..

..I'm such a drama queen. Dammit!

Aug 12, 2009

.entry pantas

Selamat siang semua.

//
Aku rindu Jeni dan semua baby-babynya. :(


//
Pukul 4 nanti aku ada test, malam nanti ada, esok malam pun ada. Semua killer subjects. Aku rasa macam nak mati.

//
Si Joni sangat kurang makan. Even aku dah sumbat pemangkin makan dalam botol dia, dia tetap tak makan jugak. Maybe rindu isteri dan anak-anaknya.


//
Hari Ahad haritu aku dengan kawan-kawan pergi tonton Semi Final Pilih Kasih. Adik kawan aku nama Fiona Benard masuk. Aku rasa macam orang Sabah betul. Macam dari Karamunsing, atau Ranau. Aku malas nak upload gambar. Flash dari kamera buat muka semua orang macam binatang waktu malam dalam Animal Planet.

//
Duit jalan macam air. Macam ayor, macam ayaq, macam ayer. Serius.


//
Aku fuck kedai Kelantan. Aku sampai awal dah order tapi bebudak Kelantan yang sampai lambat dapat makan dulu, even makanan yang aku order sama. Tak puas hati mari cari aku.

//
Kebodohan orang Malaysia - Atas motor, kelam kabut pakai mask. Bila dalam lift sesak, bukak mask nak market jual muka. Kena H1N1, padan muka.

//
Sunnyline mungkin akan dijual untuk memberi laluan kepada kereta baru Puan Hamizah. Aku relakan sahaja, walaupun dalam hati berguris, berdarah. So long Sunny. Aku dah tak boleh pasang lagu Bunga Cinta Lestari - Sunny bila dalam perut kau lagi.


//
Aku rindu cinta hati aku. Sangat-sangat. Joni pun.

Aug 8, 2009

.tiada lagi

Sudah 6 hari dia bersama aku. Tapi hari ini dia tiada lagi. Tiada lagi keturunan Jeni. Tapi dalam 6 hari ini dia banyak menggembirakan aku dengan keclumsinessan dia. Tapi takpe, aku masih berpuas hati sebab aku berjaya jaga dia sampai 6 hari, walaupun peratusan untuk hidup jika tiada ibu sangatlah tipis.

RIP JENI DAN SEMUA BABYNYA.

Aug 6, 2009

.apakah nama dia?

Selamat siang semua.

video

Aku rasa dia baby girl. Ada suggestion nama untuk dia tak?

Makan,minum,tidur,kencing berak seperti biasa. Sudah nampak keaktifan dia. Nak panjat je keje. Dah pandai ikut tabiat mama dia gigit-gigit tangan aku. Bajet ada gigi la tu nak gigit-gigit. Chait!

Aug 5, 2009

.3 days and counting

Selamat siang semua.

He/She 's been holding on since the day before. No sign of weakness or any health problem ever since the first milk I gave him/her.


Currently feeding him/her on 3-4 hour interval of milk or when she cries. Getting the syringe was hard enough. I had to scour every place in Shah Alam to buy the syringe. The clinic would not sell me the syringe, and after begging and promising I would not use it to abuse drugs, she finally sold it to me.


He/She likes my tummy so much. I think its because of the heat generated from my body. When he/she cries for his/her mom, I immediately pick her up and place him/her on my tummy, and he/she stops crying. All of this makes me very sad, considering he/she really needs her mom everytime. I can't do that with the class and all.

I'm just hoping for the best that he/she would make it through the first week. I still cant figute out the sex of the baby yet because it looks the same.

If the sex is female, thinking of naming her Jeni Jr.

Huda with Jeni 3 days prior to her death.

I miss Jeni. I miss how she would nibble on my hand when I pick her up. I miss how she woke up hearing her food bowl is filled up. I miss how she would make clicking sound when I pick her up, knowing that that sign means she felt safe in my hand.

Jeni after her death. Notice how her face looks very sad and the eyes makes me want to weep.

Don't be naughty up there. You know that I will never ever erase you from my heart.
I Love You.

Aug 4, 2009

.RIP

Jeni dah mati, 2 anak dia dah mati. Sekarang tinggal sekor je lagi bertahan, harap-harap dia boleh survive.

Semalam ok je, siap menyusu, siap main wheel lagi. Pagi tadi nampak lesu sangat, then lepas 2 jam, dah keras dah. Sedih tak terhingga.

You've bring me joy, you gave me happiness, you filled my heart.

RIP Jeni dan her litters, you will never ever be forgotten. Ever.

Cause of death : Internal bleeding due to complication during labour.

.welcome to the family

Selamat siang semua.

Kemarin (Ahad malam Isnin) aku tido awal. Pukul 9 dah tido. Letih ke sana ke sini. Jadi aku bangun awal pagi tadi, dan kacau si 2 ekor tu. Aku perasan si Jeni macam tak tentu arah. Macam mencari sumthing. Aku ingat dia nak main wheel, so aku letak dan sambung tido.

3 Jam lepas tu bila aku bangun, aku nampak darah dalam sangkar dia. Perati betul-betul ada 3 ekor baby hoglets baru lahir. Comel sangat, bulu pun ada tumbuh sikit-sikit je. Nak jalan pun tak reti lagi.

Si Jeni macam tak reti sangat jaga anak dia. Jalan-jalan keliling sangkar sampai terpijak-pijak anak dia. Then bila anak dia buat bunyi panggil mama dia, dia buat tak tau je.

Jeni sekarang nampak letih sangat. Kesian dia.

Huda dah jadi Opah! Congratulations!heh

Nanti aku upload gambar diorang. Card reader hilang pulak.