Dec 7, 2006

.canon bodo

Selamat Siang.

Last week, aku membeli seketul 3-in-1 printer berharga rm319. Model Canon MP160. BOleh dikira murah la kalau nak dibandingkan dengan kedai lain, ada yang rm399,rm352 laa.. Sudah lama mencari 3in1 ni sebab kepentingannya yang teramat sangat untuk aku. Boleh scan gambar, especially
LOMO pics, boleh print esaimen yang belambak, n boleh potostat. Sem depan ni kompem aku berbisnes! haha





So ceritanya, printer ni dah dibaca sepenuhnya manualnya dan sudah diinstall ke laptop aku. Bila cucuk je usb printer tu kat usb port aku,
"USB Device not connected. One of the USB Device has mulfunctioned, or Windows does not recognize it". Takpe, maybe cucuk salah kut. Try lagi. Bubble yang sama kuar gak. Try lagi. Sama gak. The result? Hangin satu badan.

Contact kedai tu balik. Dia cakap kena hantar repair kat Canon Marketing kat Bandar Ipoh Raya. Bersemangat, awal pagi sabtu pergi anta dengan harapan siap time tu gak. Kekecewaan. Kedai tutop, tapi receptionist dia tuh kata ley check in dulu printer tuh, hari isnin or selasa siap. Takpe la, ingtkan ok la pastu.

Then tadi Canon call n kate dah siap dah ley amek dah. Tested ok with pc. Aku tanya dia, ape problem? Dia cakap maybe installation problem or software provided tak compatible dengan printer aku. Aku tanya lagi kemungkinan USB cable yang rosak. Dia dengan confidentnye cakap tak, Canon punye USB cable bagos! Pelik gak sebab bile balik umah aku try kat laptop, benda yang dulu ada balik. Memang tak boleh nak detect langsung. So aku rasa maybe USB Port aku yang rosak.

Pergi la kedai pc kat Yik Fong utk check whether USB rosak ke tak. Orang tuh pon try la connect printer tuh kat laptop dia. Kat laptop dia pon sama gak, rosak. Then dia amek USB cable dia yang bagak besar then cucok kat printer tuh.
WORKING SUPERBLY!




cable yang kununnye sangat bagos

Dengan penuh kebengangan aku mencarut kutuk2 orang Canon tuh. Masalah yang simple pon dia tak ley nak detect. Tanye kat pakar Canon pon macam tanya budak2 tadika je. Tukar USB Cable baru, dah ley pakai dah.


wayar setebal gajah

So expect more lomo pics from me ya coz i'll be uploading almost all my lomo pics. Hoho


say no to paparazzi

Fisheye's










teknik lukisan dalam tandas awam.

3 journeyed together:

sHa said...

ho yeh!
bes..
mesti slalu lomo la pasneh~
weeeee!@
tak saba nak upload mine plak.
tp kn tgu pas RANtAi la..
;)

NaSh said...

weih.. pcfair sblm ni aku angkat printer 3in1 cam ko gak.. mmg masalah yg sama.. dianyer cabel tu.. claker kan?

punya laa godeh2.. reinstall berkali2.. skali aku guna cable printer lama aku, tros bleh guna.. kalini aku tbace perkara yg sama dr ko, tekejut aku.. xkan smua cable baru tu xleh guna? bangang!

*fisheye tu brape? aku tgh usha ni..

heyxa said...

org baru bli 3in1 gak! tp HP nyer~~ lain kali tamo bli HP dh laa! sbb printing dia tak lawa lah!! harga almost RM300.. CANON gak lawa! 15-17/12 ni ade pcfair! jom ramai2 gi sana! ;)