Nov 11, 2008

.mari belajar tatabahasa 1

Selamat siang semua.

Sepanjang aku kenal opportunist, aku tak pernah lagi satu hari tak dengar dia salah cakap. Tiap-tiap hari mesti ada sekali dia salah cakap. Aku rasa dia terlalu orang putih sangat sampai nak sebut ayat dalam bahasa melayu pun boleh salah. Tapi kan, English dia teruk jugak. Ok lagi english aku.

So aku dah compile kan beberapa ayat dia yang boleh ditambah dalam Kamus Dewan Edisi ke 7.

Perkataan Betul - Perkataan Salah

Besar - Basar
Berdiri - Badiri
Sos - Cos (sebut: chos)
Fashion Show - Fesen Sow
Awek aku - Awek akau
Goyang kepala - Golang kepaya : yang ni faveret aku
Chicken Chop - Chicken Choo
Mengundi - Mengunti
Terrorist - Teweri

Banyak lagi, ni je yang aku ingat setakat ni.

Kelakar kan? Tu dia, dulu mak bapak tak bedung. Sekarang tengok ape dah jadi? Dah la perangai macam setan, tatabahasa pun fail.

Aku nak rekod semua yang dia salah, then bila dah tua nanti aku nak buat kamus sendiri. Kamus Opportunist Edisi 1

3 journeyed together:

.misz luna. said...

haha...bgus2...pastu adiah kn kt die tau...

K.Jah said...

hahahaa...anak sapa la tu? asal bangladesh kah???

siggplus said...

misz luna : dia orang pertama yang dapat buku tuh, orang nak bagi yang buku asal, bukan yang copy nye...

kak jah : anak haram