Dec 4, 2009

.punca utama aku benci makan di kedai melayu

Selamat siang semua.

Kalau orang suruh aku pilih antara kedai melayu ke kedai mamak, aku tanpa segan silu pilih kedai mamak. Even mamak tu nampak macam geli gila bulu tangan banyak, then tgn berminyak berpeluh-peluh menguli roti canai, aku masih boleh terima makanan tu. Orang kata air tangan. Dan mungkin air peluh, dan mungkin juga bekas air kencing sipi-sipi memercik ke tangan berbulu.

Macam ni.


Kredit kepada aku kerana bersusah payah menggoogle gambar ni.

Di sini aku nak senaraikan kenapa aku lebih suka makan di kedai mamak.

Aku dapat idea entri ni pengalaman mengecewakan aku semalam, dan dari entri seorang otai blogger tu. Otai lah sangat. Pui!

1. Serving.

Serving makanan kedai mamak, compared to makanan kedai melayu, mamak menang besar. Kau tengok saja cara dia garnish pinggan, dengan susunan yang teratur. Memang nampak menyelerakan.

Makanan sampai lambat gila babi kalau dekat kedai Melayu. Pernah sekali aku makan kedai melayu, ambik order pukul 8.30 malam, makanan sampai pukul 11.45 malam. Jadah apa? Memang aku mengamok gila babi la time tu. Nasib baik dia kira air free.

2. Rasa.

Makan di kedai mamak sama saja, macam franchise. So tak ada isu rasa tak sedap. Kau tak perlu risau kalau kau biasa makan di tempat A, tengok-tengok kau terpaksa makan di tempat B. Rasa masih sama. Kalau di kedai melayu, rasa semua tak pernah sama. Even di kedai yang sama. Alasan diorang, tukang masak lain. Bodoh apa. Identiti tu kena ada beb.

Semalam aku merayau carikan makanan untuk Puan Hamizah, aku belikan dia Kote Aw Hailam yang rasa macam air campur minyak. Serius 'sedap' gila babi!

3. Etiquette.

Mamak memang nampak menggerunkan, badan besar gila, atau tinggi lampai macam galah. Tapi etika mereka ada. Sampai-sampai, dia dah ada terpacak nak serve kau. Tolong ambilkan sudu garfu, tolong ambilkan kerusi, tolong lapkan meja. Kalau di kedai melayu, kau dah duduk, kau dah habis main Tower Bloxx berapa game pun dia belum sampai nak ambil order lagi.

Satu lagi yang aku tak suka kedai melayu, kalau nak ambil order, mesti menyibuk nak duduk sebelah. Tarik kerusi. Jadah apa, aku bukan kenal kau pun. Dan kawan aku terpaksa berdiri dekat tepi semata-mata sebab kau ambil seat dia. Celaka.

4. Duit syiling.

Yang ni paling aku benci. Dah tau kedai tu orang ramai, sediakan la duit tukar banyak-banyak. Nak berniaga macam mana kalau tak ada duit tukar. Lepas tu menyusahkan orang kena tunggu dia pergi pecah dulu la apa la. Then tengok note RM50 terus "whoa, tak ada duit kecik ke?". Itu tugas kau la pundek nak sediakan duit tukar. Even kalau aku bayar RM1000 pun, kau memang kena ada duit tukar. Kedai mamak semua tak pernah ada masalah macam tu. Senang.

5. Services.

Kedai mamak ada wifi, ada big screen plasma TV, kedai melayu ada apa? Dengan tv 11 inci, Astro pun tak ada, nak tukar channel pun kena adjust-adjust aerial. Kedai maju, design cantik minimalist, tapi tv kecik nak mampos. Kedekot. Kereta elok je pakai Stream, pakai Murano. TV 32 inci pun tak boleh nak beli. Beli ansuran pun tak apa, janji ada.

Kalau nak tengok bola, paling aku elak nak tengok dekat kedai melayu ah. Mengecewakan. Letak tv depan pintu masuk dapur apa jadah. Lalu lalang situ aku nak tengok macam mana? Bodoh.

6. Pelayan muka ketat, muka bengis, dan sewaktu dengannya.

Nak ambil order, nak serve makanan, muka tak boleh ketat. Kena terima apa pelanggan cakap. Customer is always right. Satu aku takut, kalau marah-marah dia, takut dia ludah dalam makanan. Aku tau benda ni sebab kawan aku selalu buat. So aku jaga-jaga sikit bab ni.

7. Harga.

Cibai apa makan nasi goreng biasa rm4? Apa dia bubuh dalam tu sampai harga mahal camtu?

Menu macam-macam. Paling aku benci kalau Nasi Goreng USA lah, Nasi goreng Vietnam la, Nasi Goreng Kemboja la, Hong Kong la, Long Khong la, tapi ingredient semua lebih kurang saja. Tak sotong, ayam, tak ayam, daging.

Nasib baik Nasi Goreng Cina dia tak bubuh babi.



Biar lah mamak rupa hodoh bulu banyak ambil order aku, dari kedai melayu muka cun badan seksi yang ambil order aku dan sampai lambat/makan tak sedap.

Lagipun mamak sekarang dah evolve. Pelayan dah kurang mamak betul dah. Banyak dari Vietnam, Kemboja, Myanmar. Muka semua babyface saja. Badan kecik-kecik. Nak marah pun tak sanggup.

Nanti aku nak bukak kedai sendiri lah. Pelayan aku semua kena pakai macam Japanese Waitress tu. Dengan playboy bunny head scarf, pinafore hitam dan skirt pendeknya, stim! Memang kena baleh hari-hari ah.

Macam ni.


Kredit kepada aku juga kerana bersusah payah menggoogle gambar ni tanpa berlaku ejakulasi pra matang.

Stim!

5 journeyed together:

suhaili sulaiman said...

memang btol la..kedai melayu ble amik order..waiter tarik kerusi join sekali... paling x leh bla..klo order air suam je... waiter dtg hempas air tu atas meja..cilake

Titanickaram said...

ada yg betul, ada yg kurang betul. terpulang kpd pengalaman sendiri. cuba tanya pendapat seorang yg 3/4 kali makan kat kedai sehari. tak kira siang mlm pagi ptg hujan panas. pulak tuh bukan sekali test satu kedai, tapi byk kali, byk kedai. tentu pendapat dia bole diterima. berbanding dgn cibai yg makan sekali seminggu kat kedai, pastu kena charge rm4 utk nasi goreng, pastu merungut dlm blog.

tira azhar said...

nih pengalaman makan kat kedai melayu yang cikai lah ni.

kau datang melaka. melaka semua sedap. pantas. tak payah cari mamak. boleh bilang ngan jari berapa banyak kedai makan kat melaka yang tak sedap.

Khai_Low said...

kalau kau nak yg macam gambar adik2 jepun kat atas tu, aku leh bawak dekat tenshi no cafe dekat e-curve. ada kat blog aku update sesket. semua comel tahu. grrr

Nur Sajidah Abdullah @ Zakaria said...
This comment has been removed by the author.