Sep 28, 2009

.entry separa berlagak

Selamat siang semua.

Aku baru beli Lumix LX3. Memang puas hati ah. Merayau satu KL cari the best price, walaupun tak dapat yang paling murah sebab stok baru habis beberapa jam sebelum aku sampai. Sangat berbaloi, sangat puas hati.

First time aku tengok camera ni kat internet, aku dah terpaku. Sebab apa? Sebab lens dia guna Leica beb. Kalau Leica betul harga dah dekat RM15k ke atas. Review dari pro photographer semua cakap kamera ni bagus. Prosumer yang sangat in demand sekarang. Kalau DSLR tu duduk kat atas dan Consumer Camera kat bawah, dia ni duduk tengah-tengah. Lebih sikit ke DSLR lah.

Dari KL Sentral ke Pudu Plaza ke Imbi ke Sungai Wang ke Low Yat, semua aku explore habis. Mula-mula budget dalam bawah rm1700, jumpa yang lagi bawah dari tu memang aku angkat terus ah. Sekali tengok price range dia lagi la kurang dari budget aku tu. Nasib baik tak beli dekat Ipoh haritu. Heh.

Maaf lah, gambar pertama. Sangat hodoh. Masih godek-godek lagi cara guna.

Btw kamera bukan bergantung pada berapa megapixel dia ada. Dia bergantung pada jenis lens dan sensor dia. Kau ada kamera 60MP pun tak guna kalau lens dan sensor kau buatan gombak. Heh.


"Wa Ingat Nak Stim Tapi Orang Nampak"


"Dunia aku"


"Mencarut pada dinding. Gila meroyan."


"Dunia aku versi 2."


"Tak ada kesan air liur atau air mani kan? Aku tido sopan beb!"

Banyak guna macro shots, yang lain belum reti lagi. Nanti dah ok aku try gambar style lain pulak.

Sila lah komen ye, saya noob lagi ni.

Highlight paling best aku masa nak beli Lumix LX3 ni semalam adalah masa dalam tren. Duduk sebelah bangla yang muka macam tak mandi berhari-hari, dengan seluar bau hancing, dengan bau ketiak tahap celup lombong ikan semua timbul. Serius aku tak tahan. Nak gerak tak leh tren pack sangat.

29 journeyed together:

paraxixth said...

owh. celaka rupanya.
berbaloi kah anda pakai camera yang memerlukan len 15K ke atas? \

kalau pakai slr camera lens die baru berape ribu saja.

hahah.tunggu dan nantikan canon gua.

btw lepas nie kalau jumpa sila bawak sekali.

p/s: klik iklan nuffnang lu lagi

siggplus said...

paraxixth : lu tak reti baca ke? dia tak memerlukan lens 15k ke atas, dia dah memang ada lens leica 15k ke atas..mengon..baca betul2 lain kali..haha

dslr lu beli cikai2 punya pun lebih kurg sama quality gamba ngn camera ni bai..

fitriah said...

blh pinjam? haha

chipsmore said...

leyh la ko jd photographer aku nnt ye...sbb aku nk jd model...
ko rasa model pe yg layak???
sbb aku kan angelina coli....

asal bantal ko macam perempuan??? feminin gak ko ni rupenyeeeee..

p/s: klik nuffnang incik sigg minus ;)

paraxixth said...

biasa la.gua dah berbuih mata nie baca entry lu baru gua paham. sowi2

Aina Aadnan said...

bantal purple mcm faveret kaler huda.
best betul camera

Ries Lee said...

wey...
kalo rezeki ko lebey sponsor aku Nikon D90 bley?
kalo terlebey lagi Nikon D300s pun lg ok!

siggplus said...

fitriah : boleh2..meh la dtg umah..heh

siggplus said...

chipsmore : kau jadi model coli la..dah nama angelina coli..xpun model selipar jamban ke..comfirm laku

bantal aku mcm pompuan?manada..bantal jantan ah tu..tgk betul2

ok satg aku singgah click kau nye lak

siggplus said...

paraxixth : nanti gua explain kt lu elok2 k..budak2 ni memang lemah sikit bab faham memaham ni..heh

siggplus said...

aina : sbb warna faveret huda la aku bli warna tu..haha

sarung tu aku sauk je mana yg ada kt ipoh aritu..malas nk bli baru

siggplus said...

ries lee : apsal kau tak mintak aku markII trus..aku mmg bnyk duit nak bagi camera2 mcm tu free..hahaha

eykA♥ said...

seyes aku tataw sal camera.haha.tema kaseh atas semua info.kot2 la bguna dmasa hadapan.
bole tahan ar gambar tuh.heh.tahniah.
law kaw org budiman mesti kaw akn sudi snap gambar akuh.heee.

siggplus said...

eyka : biasa2 je tu..xda nilai2 estetika lgsg..heh..

amek gamba kau?aku tau kau gila kamera..nk amek ley tp mesti ada bayarannya kan?haha

paraxixth said...

mane lomopornogarph camera lu? gua pinjam boleh. gua ade kedai yang bagi free filem outdated.

klik lagi nuffanng lu

ALiE said...

bantal kamu tercalit sesuatu yang peribadi..suh la kak huda tukar yang baru :P

1st cantik...
geram nak beli jugakk

siggplus said...

paraxixth : ada lagi, nak ke?belum ada budget utk camera kos mahal ni, lagipun ipoh tak ada kdai process yg elok..

lu ada free film, bg lah kt aku sama..

siggplus said...

alie : manada..suci murni lg ah sarung bantal tu..baru berapa ari pakai

haha beli ah..hedgehog xnk beli dlu ke?heh

paraxixth said...

ade...area teluk intan. outdated mmg kaw2 punye lama. foc

siggplus said...

paraxixth : bape lama dah expired?kalau lebih 8 tahun expired lupakan hasrat lu tu..buat habis duit je..

gambar overexposed sampai yg kua warna putih je, atau hitam semua

nenek™ said...

semak la dunia ko tu

siggplus said...

nenek : biasa lah umah bujang..kalau kau rajin jd la bibik rumah aku..ari2 kemas rumah..aku bg la upah..nk?haha

farah said...

aku kalo bab kamera nie kurang mahir la sket.

tak mengikuti perkembangan katanya.

apapon, tahniah kerna kau sudah berjaya mdptkannya.

:)

chipsmore said...

ko ni nk kene sekeh ke ngn aku??? gila kooooo......mau kene buang negara aku nnt

chipsmore said...

klik nuffnang ekau juta juta kali :)

siggplus said...

farah : aku pun tak ikut gak..nak2 yg jenis dslr ni..tak reti aku setting2 dia..aku amek lumix ni pn sbb nk blaja la cmne..sbb dia more to dslr gak...heh

siggplus said...

chipsmore : ala skang kn dh bnyk model2 malaysia mcm tu..nak amek gambar bogel rilex je..mcm tak ada agama..heh

nanti aku klik nuffnang kau trillion2 kali..

S.G.S said...

tak rugi ke, asal tak bli nikon, canon ke?

siggplus said...

s.g.s : ni baru permulaan..lagipun aku tak nak lah beli yg entry level dslr..gamba lebih kurg je ngn lx3 ni..lx3 murah, compact, n sng nk bwk mana2..