Oct 26, 2009

.cara nak tingkatkan earning nuffnang

Selamat siang semua.

Ok ini first tutorial aku buat. Jadi salah silap harap dimaafkan ok. Ni pendapat aku sendiri dan hasil aku google dan bertanya orang lain yang lebih hebat. Tak larat aku nak link 1-1 semua orang yang dah tolong aku pasal nuffnang ni, jadi aku credit kepada semua yang tolong aku di sini saja. Nak lebih-lebih sila sms aku berserta gambar separa bogel seperti yang dimahukan Paraxixth.

Masa kecik-kecik dulu dekat kampung aku, semua orang obses dengan pokok buah mempelam/mangga tak berbuah. Aku tak tau kenapa, tapi aku budget sebab tanah di kampung aku tak mempunyai komposisi tanah yang cukup untuk pokok senang berbuah. Mungkin cacing di sana malas nak menggambutkan tanah dan lebih suka bermain air limbah (air longkang, tapi versi free flow di merata tempat, sebab kampung aku tak ada longkang).

Jadi entah macam mana Puan Hamizah dapat idea dari orang kampung suruh aku waktu subuh panjat pokok mempelam tu dan berbogel, dan kata "Ha aku pun berbuah, kenapa kau taknak berbuah". Dan lepas tu pokok tu berbuah dengan lebat. Serious. Ini cerita benar. Aku cakap ni sebab tak nak kau orang berbogel depan laptop nanti, nak-nak kau tengah berwebcam dengan seseorang. Tak pasal-pasal ada gambar bogel tersebar di internet. Heh.

Ok. Ayuh kita mulakan tips cara nak tingkatkan earning nuffnang. Er, nak suruh tips mengendap berjaya dengan tips surti dan tejo, nanti-nantilah aku buat k. Heh.

1. Traffic

Benda traffic ni paling penting dalam nak dapat ads yang bagus. Kau kena rajin cari traffic. Bertegur sapa dengan orang, blogwalking. Generate traffic sehabis mungkin. More traffic more revenue.Dan kalau kau baca blog orang, kau cari chatbox dia. Komen lah sesuka hati kau, atau just tulis blogwalking di blog dia. Jangan sombong, jangan bongkak. Komen juga blog orang selalu, baru diorang akan komen blog kau balik.

Dan kau faham-faham sendiri lah bila bukak blog orang, klik lah iklan diorang tanda terima kasih bagi ilmu. Dan jangan lupa tinggalkan link. Blogger tu pun akan faham-faham sendiri. After all, sharing is caring kan?Hak ttuihhh (efek meludah)

2. Glitterati.

Kau tak boleh ada rivals nuffnang di dalam blog kau. Rivals nuffnang termasuk advertlets dan catcheye. Jadi bila kau ada iklan-iklan ni, status kau hanya akan jadi non-Glitterati member. Kalau dah tahap ni kau susah nak dapat ads CPC, dan akan effect juga kau nak dapat Buffered Campaign. Jadi nasihat aku, jangan letak iklan dari rivals dia untuk maintain good relationship dengan nuffnang. Adsense dan worlwide related ads tak apa, sebab nuffnang tak anggap mereka sebagai rivals nuffnang.

3. Letak ads di tempat yang sesuai.

Kau wajib letak 3-3 jenis ads sekali. Kira ada Leaderboard, Rectangle dan Skyscraper, semua kau kena letak. Dan aku perasan mostly rectangle ads dan skyscraper ads lebih mudah nak keluar iklan dari Leaderboard. Jadi bila letak ads-ads ni, ada rate-rate yang nuffnang bagi. Dia tak kira sekali. Kalau LB, ada duit LB, kalau SS, ada duit SS sendiri. Tak rugi pun kau letak semua kan? Hanya biar dia run dan tunggu orang klik saja. Nilai ads memang tak tetap, tapi ranging from rm0.25 to rm1.25.

4. Blog kau kena SEO friendly.

Kena pandai main SEO. Untuk yang tak tau SEO stands for Search Engine Optimization. Ok SEO ni penting. Sebab bila kau search dekat google, ranking kau akan tentukan di mana blog kau terletak dalam search engine. Lagi tinggi ranking kau, lagi atas blog kau ada dalam search engine tersebut. Cara nak guna SEO? Senang saja. Kalau kau guna mozilla firefox, kau ada nampak ruang search di top right corner kan? Cuba try letak apa kau nak tulis. Dia akan keluar suggestions. Itu lah SEO. Kira itu adalah keyword yang orang selalu guna. Macam kau nak search melayu, be specific lah kan. Google akan suggest 3gp melayu 3gp, melayu lucah dan seterusnya bergantung pada mana yang paling orang cari berdasarkan keyword melayu.

5. Innit.

Bila kau dah ada status Glitterati, kau boleh guna Innit. Di innit kau boleh 'ping' blog kau untuk notify pada pengguna Innit juga sebagai tanda kau ada buat entri baru. Innit bagus sebab reader tu dah memang from nuffnang user jugak. Jadi traffic yang kau dapat memang valid dekat mata nuffnang. Senang saja guna. Kau update blog, kau login Innit dan auto detect your newest entry. Dia akan detect entri paling latest kau dan publish dekat Innit.

6. Update dengan selalu.

Sekurang-kurangnya sekali sehari. Sebab nuffnang akan bubuh buffered campaign dekat blog yang ada frequent update sahaja. Bila kau tak update, macam mana nak dapat traffic kan? Melainkan blog kau blog download 3gp melayu terbaru, atau pun blog porno.

7. Fokus untuk cari readers berIP addresskan dari Malaysia dan Asia Tenggara sahaja.

Valid uniques. Hanya readers dari Asia Tenggara saja akan dikira oleh nuffnang sebagai valid. Jadi kalau IP mereka dari luar negara, diorang klik iklan kau takkan ada apa-apa efek sebab invalid clicks.

8. Jangan logout nuffnang kau.

Kalau kau guna Internet di rumah lah. Sebab bila kau blogwalking, orang yang rajin bukak nuffnang dan tengok community akan ada muka kau terpampang as viewer blog dia. Jadi dia akan mempunyai perasaan ingin tahu yang membuak-buak untuk tahu siapa yang baca blog dia. Dia akan klik blog kau, dan kau automatic dapat traffic dari situ.

9. Pinging blog.

Bila kau update blog, jangan lupa ping blog kau. Apa tu ping? Ping adalah untuk memberitahu crawler-crawler dari google/yahoo search engines yang kau sudah ada update blog. Bila kau ping blog kau lagi cepat dia ada dalam search engine. Macam mana nak ping? Kau boleh guna auto pinger macam Pingomatic atau Pingmyblog. Just isi borang yang dia letak dekat website tu dan tekan ping. Senang.

Aku rasa sampai situ saja aku nak ajar. Aku ni bukan reti sangat pun. Setakat share apa yang ada dalam kepala otak aku ni saja. Dan jika ada salah silap, sila tegur.

Ada cara-cara lain tapi aku tak boleh nak reveal dekat sini sebab aku tak pasti cara tu illegal ke tak dekat nuffnang. Jadi aku senyap-senyap saja. Taknak kena ban. Nak tau? Sila mms besertakan gambar separa bogel, untuk perempuan saja. Untuk lelaki, sila topupkan aku. Haha.

Jangan kau orang bogel depan laptop pulak. Serious jangan. Aku merayu ni. Takkan naik earning nuffnang kau tu kalau buat macam tu. Heh.

115 journeyed together:

cik ian@aH Lian~ said...

oke,
klik nuff aku selalu...
hit yu back...
sakit ka?

Aj said...

thanks for sharing...br aku tau, reader luar negara selain asean tak valid.. so australia??

kenwooi said...

thanks for the tips!
keep it up! =D

kenwooi.com

Syed Salleh said...

ha3.. thx for the tip..
by the way just click ur
follow me ad ^^
so stay happy, and do click mine :)

Megat said...

tip yang cun! terima kasih.

kepada newbie ambillah peluang perkongsian mengenai tip-tip macam ni untuk perjuangan mendapatkan pendapatan pasif dari nuffnang!

salam kenal ;)

farah said...

tips berguna nie.

thanks bro!

macha_sezs said...

agak2 kau,

kalau aku kopipes entry ni letak kat blog aku boleh tak?

amat berguna!

ada_hairuni said...

makasih ya sharing ilmunya... :p

Iza said...

Terima kasih daun keladi coz kongsi ilmu...

paraxixth said...

abes la kalau lu dah bocor kan rahsia. macam mana gua nak kaya?

digi musix live gua klik

Da' daffodil D said...

manfaat bangat deh! click2 la nuff aku yek! ;p

Bitter Sweet said...

great tips!!
came from innit, hye there :D

nk mintak izin, klu sy list out tips ni, then credit goes to u boleh? sy buat tajuk je, utk details suh diorang dtg sini..mintak izin dulu, klu awak kata ok, br sy proceed, thanks

Melz said...

uish...aku baru nak buat..hahaha tape..nanti aku tambah sket tips ;)

siggplus said...

cik ian : aku sakit apa?haha

siggplus said...

aj : haha aku lupa lak..australia pun kira valid gak..sbb kt sana ada nuffnang

siggplus said...

kenwooi : sure, thanx!

siggplus said...

syed salleh : thanx and i will click ur ads nanti..heh

siggplus said...

megat : aku pn newbies gak..bnykkan google lah..dari sana macam2 info boleh dapat dari nuff..kena rajin beb

siggplus said...

farah : ure welcome

siggplus said...

macha : cis lu nak plagiat?lu nak rasa kena lempang?haha..link boleh la kot..kopipes trus jgn

chipsmore said...

aku rasa aku dah buat semua...
cuma ping ping blog tu je aku x bape nak paham..papehal nanti inform aku..
sharing is caring right?? haha..

aku ada tips jugak nak bagi tahu kau...nanti kita cite lain..bahaya sini,.orang semua tahu..hehh..

asal kau selalu ingatkan pasal orang bogel depan laptop ni?? kau selalu buat macam tu ke??
kira kau dah INSAF la sekarang kan??

ALHAMDULILLAH...moga kau dirahmati...weee~ ;)

siggplus said...

ada_hairuni : you're welcome..heh

siggplus said...

iza : taknak bayar pengerasnya?hahaha

siggplus said...

paraxixth : lu boleh kaya dengan hasil lakonan tak seberapa lu tu..hahaha

thanx nnt gua dtg klik juga

chipsmore said...

digi music ditangkapppp...

haaa..pepaham je la ye...
kau kena buat apa pulak kat blog aku...hehehehe...

siggplus said...

bittersweet : sure boleh..tadahal punya

siggplus said...

melz : haa tambah2..nanti semua kaya ramai2 sama2..hehe

siggplus said...

chipsmore : ya aku selalu buat mcm tu..bogel2 depan laptop adalah perkara wajib jika berwebcam..haha aku lah ex_casanova..ngahahahaha

yelah2 aku g klik skarang..cit

fitriah said...

bagus. xkedekut ilmu.

ween said...

thanks for sharing bro ;)

next tips pls! HAHA

yg illegal ke tak tu aku nak tau gak weh,,

Darkk said...

Semua saya dah pernah baca.

Boleh kasi tahu bende yang aku tak tahu lagi tak?

Contoh. buffered campaign tu.

Kononya. ada rating tertentu baru buleh dapat. Tak semistinya hari-hari update belog.

chipsmore said...

aku rasa aku tahu yang illegal tu...tapi tak tahu la apa yang aku tahu ni sama dengan kau tahu tu jugak...apa apa pon..nanti kita gosip ye nyahhhhh~

auwwwww... :D

ziha said...

hmm..tenggsss for the info..
very the useful..:)
btw klik ur kfc..nyum2..

BezBuddy said...

baek punye tips....hehe

SuRayA^i. said...

nice tips~
i nvr use innit tu, xtau pun cane nk gune..lps bc nh baru tau hehe..

imHepPie said...

maceh la bgi tips..kang nuff aku da byk aku blanja sirap selasih...

Koyuki said...

tutorial yg amat membina..

tp gua skip..sbb pjg..

hihi~

Ejay said...

ermmm... aku blom ada plan lg nak buat blog aku as platform utk earn money...
yet so far la.

chokio_nia said...

sumpah taleh blah cte atas pokok tu..hahaha

btw aku bace entri ko kali ne, cm nak amek exam plak rase..penin pale aku ngan sgale sperms n conditions..eh2..terms lah..haha

saypOOL rafhtello said...

macam ni baru berinformasi..
mesti traffic makin banyak..
menarik giler iklan digi.
gua tumbuk banyak2 kali.. ;p

{lumut} said...

aku promote blog ko.
suke x?
mencanak naik lah lago traffic lu nnt.suke kan..hehe..

kan best kalau ko promote aku balik.
hahaha..xde maknenye...
gud luck ber nuffnang!

Sharinginfoz said...

thanks for your info....

miss jane said...

siggplus : ni blg rq y baru..aku dah tukar link...hehehhehehe

p/s : tolong ajar aku kat ne nk ltak nuffnang kat blog..rq tak reti la

fezaL Mohd said...

ak bwu 1.25 sen
dah nk dekat setahun ak blog.

ciput.

fezaL Mohd said...

ak bwu 1.25 sen
dah nk dekat setahun ak blog.

ciput.

cik CumeY said...

bagus!entry yang besshh..will learn from it

cik CumeY said...

owh..disebabkan cik cumey suke singgah dan suke bace..jadik terus jadik pollower kamo..

dan atas nasihat kamo juge..suda klik iklan kamooo..hak hak

Adjla Hafizin said...

gua dah klik2 nuff lu,
lu kne kasi gua mkn.
hahaha.

hBz said...

terbaik siut.cam nak panggil ko dtg bg ceramah kt tempat aku..
erk..
so, cane dgn catcheye?

lieya orange M.I. said...

...thank a lots for this...
...serius, sgt berinformasi...

...klik2 for u...=D

kaxx said...

aku ingat nak kena cari downline 2 orang bawah kita. haha

bibie_boodyn said...

dahsyat..tq!!!!

lizz said...

lebih kurang dengan tips aku, tp ade info tambahan ni!! bagus2. nice tips wei

Kojack de Alloohaa said...

wooo..bru ak tau..makasih ya shi fu

Fatt Chin Choy said...

ah tak penting tu semua
haha

PeJuAnG HiDup said...

waduh2... laku btul entri mu ni.
nuff mu pun laris btul kan? jom suma. bugil2. hahaha.. ;P

siggplus said...

fitriah : ada orang tu kata aku kedekut ilmu..but the fact is im not..

knowledge is for sharing kan?heh

siggplus said...

ween : illegal tu kena private conversation lah..kang xpasal2 kena ban aku dr nuffnang..heh

siggplus said...

darkk : aku rasa, tak ada rating tertentu..rating tu based on berapa lama kau guna nuff dan berapa CTR kau..

setahu aku, kalau nak dapat buffered hits kau sehari kena at least 200 uniques sehari..baru senang nak dapat

siggplus said...

ziha : thanx!

siggplus said...

bezbuddy : make sure kau jangan bogel depan laptop k

siggplus said...

suraya^i. : hehe so now u know kan?so get full use of ur glitterati member priviledge

siggplus said...

imheppie : thanx..sirap selasih?tak elok lah makan selasih...tak elok untuk jantung

siggplus said...

koyuki : ceh..haha aku dah agak mesti orang malas baca sebab panjang..tp bia lah..heh

siggplus said...

ejay : kau still nak mantain indie?hehe good 4 u

siggplus said...

chokio_nia : tu cerita betul weh..aku risau gak kena gigit kerengga time tu..hehe

apa sperms2 yang kau tak faham?sila sebutkan..nanti aku explain

siggplus said...

saypool : haha lu jangan tumbuk laptop lu..rosak gua tak jamin

siggplus said...

lumut : tak suka..haha

nanti aku promote blog kau jugak..sabaq na..hehe

siggplus said...

sharinginfoz : sure..sharing is caring kan?haha

siggplus said...

miss jane : hoh..boleh ajar..nanti ym lah aku..anytime

siggplus said...

fezal : kau kena ada gambar bogel dekat blog..baru naik nuff kau..hahaha

siggplus said...

cik cumey : thanx jd follower aku eh..hehe

dan thanx juge klik iklan aku

siggplus said...

adjla : gua kena kasi lu makan apa?mempelam?heh

siggplus said...

hbz : ceramah?sori aku tak main politik, apatah lagi pasang niat nak jadi wakil rakyat..hehe

aku dah cakap pasal catcheye kt blog kau dah

siggplus said...

lieya : thanx for the compliments and clicking..hehe

siggplus said...

kaxx : downline apa?aku tak faham..hehe

siggplus said...

bibie : apa yang dahsyat?

siggplus said...

liza : info2 tambahan such as?hahaha

siggplus said...

kojack : aku bukan shi fu..aku hanya protege shi fu

siggplus said...

fatt chin choy : gua tau blog lu lagi dahsyat..haha

siggplus said...

pejuang hidup : ba nda ada bugil2..masa kecil2 jak sia bogel..

nda laris jugak..cukup2 makan jak ba

|arieza| said...

huhuh kira selama ni i dok click nuffnang u membantu :P huhuhu my ip in UK :( kesian... i click xmnyumbangkan hasil rupanye hehe

arque said...

ping tu bende baru aku dgr.tanks for da info.

hBz said...

adeh..sabahan ko da macam indon contrak.udah2 ba..cakap ja melayu tulen dgn pejuang tu.rakan sebilik aku tu..haha

siggpluss-aku da buang catch..haha..nuff jg terbaik.(tapi aku hari2 around 30 clicked)

geram sihh..
nak promote here la..come2 hit me,

http://4hbz.blogspot.com

p/s:pengerasnye nnt kte web cam k..xD

kEy said...

bac2 yang kat atas tu okeyh~
smpai bawah, 0tak aku trus terbayang gelanggang pingpong jerk!

Diyana said...

Bagos2 amt rajin berkongsi tip

POSH76 said...

bro tq nice tips......tak baik kedekut ilmu tau..hehe

Kentut said...

mekasey che'gu. ada ilmu lagi jgn lupa sebar2 ye.

PeJuAnG HiDup said...

hahaha.. aah. macam orng pilak pula aq dengar. ba, boleh ba klu ko siggplus. aq cakap sabahan ngn ko la ya siggplus?

waro tusen nu? wang ku 'mmbelanja' hbz. wang kebuluran no si hbz tu. wang kepatai.

ada paham?

lalink7 said...

huhu..nice an3 yg sadisnye nape aku xpaham..huwaaaa...mmg sah2 aku buta it..adoi..

Encik Azizan said...

aku mls updte..skli smggu tp lpss ni nk letak gmbar bogel je..kompem trffc naik..haha

Jard The Great said...

hoh.. inilah siggplus yg diwar-warkan cik lumut...

blog hang besh la.. aku nk follow ko ar.. dgn ikhlas hati.. (hrp2 la berbaloi.. ) hhaha.. ;p

hBz said...

bagi je konek ko tu kt juang hidup..ntah ape dye bebel..haha

kuina said...

thanks for sharing

ellenyna said...

good info. :D

kafechew said...

Sharing is Caring~
Nang~

green said...

tips yg bgs..
caya lahh

falcon said...

aku klik nuff ko nih...

uLat cOmeL said...

ooo.........ok2...da pam da..hehe

Precious said...

Thanks for this. Kelako lagik! HIks!

.:Fathiha Zainal:. said...

Nk folo blog ini. Best! Psl ads selain nuff tu baru ku tahu.. Dh ter'cactheye' lorh.. Huhu.. Anyway, thanx 4da great info! =)

Budak Malu818 said...

thanx,for the tips...
meh la,singgah kt blog aku...

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

bgs nye tips....

unwanted said...

very good info..:)

Mr. J @ pengerindu.com said...

Artikel yang menarik.
www.pengeRindu.com

Aidi-Safuan said...

hahahahaha...gempak gler karangan!
besh2 tip~

This is .... said...

good info sharing.. thank you!

Anonymous said...

Watch Our Half-baked Prices at www.Pharmashack.com, The Chief [b][url=http://www.pharmashack.com]Online Dispensary [/url][/b] To [url=http://www.pharmashack.com]Buy Viagra[/url] Online ! You Can also Elbow to Opulent Deals When You [url=http://www.pharmashack.com/en/item/cialis.html]Buy Cialis[/url] and When You You [url=http://www.pharmashack.com/en/item/levitra.html]Buy Levitra[/url] Online. We Also Be subjected to a Respected Generic [url=http://www.pharmashack.com/en/item/phentermine.html]Phentermine[/url] In compensation Your Victuals ! We Greatly conflicting from quits up Favour species [url=http://www.pharmashack.com/en/item/viagra.html]Viagra[/url] and Also [url=http://www.pharmashack.com/en/item/generic_viagra.html]Generic Viagra[/url] !

Anonymous said...

Watch Our Half-baked Prices at www.Pharmashack.com, The Chief [b][url=http://www.pharmashack.com]Online Dispensary [/url][/b] To [url=http://www.pharmashack.com]Buy Viagra[/url] Online ! You Can also Elbow to Opulent Deals When You [url=http://www.pharmashack.com/en/item/cialis.html]Buy Cialis[/url] and When You You [url=http://www.pharmashack.com/en/item/levitra.html]Buy Levitra[/url] Online. We Also Be subjected to a Respected Generic [url=http://www.pharmashack.com/en/item/phentermine.html]Phentermine[/url] In compensation Your Victuals ! We Greatly conflicting from quits up Favour species [url=http://www.pharmashack.com/en/item/viagra.html]Viagra[/url] and Also [url=http://www.pharmashack.com/en/item/generic_viagra.html]Generic Viagra[/url] !

watson sherlok said...

coffee end tables
furniture coffee tables
furniture end tables
leather ottoman storage
livingroom coffee tables
livingroom end tables
ottomans torage
ottoman with storage
sofa end tables
coffee table furniture
coffee tables
end tables
glass coffee tables
head phones
dining room tables
ipod nano 3rd generation
ipod nano 8gb
oak tables
sofa tables

Syiera said...

thx a lot..
byk maklumat yang awk bg..
sgt membantu..

esmeLLow said...

thankz for sharing..
skang baru aku faham..hehe
sharing is caring..
tq..tq..tq..

kipas koyak said...

tq.banyak sgt info..tapi kebanyakkan readers aku dari obersea..huhu

Nurul Atiqah said...

thanx thanx for dat info .. ;)

Anonymous said...

Post94, http://www.arlo.net/massacree/ viagra online in uk, sjbq3, http://www.arlo.net/fccgb/ order viagra no prescription, jeme5, http://www.arlo.net/fccgb/notes/ generic viagra online, lxhk7, http://www.arlo.net/bytes/ buy cheap viagra online, fypx5, http://www.arlo.net/live/ viagra for sale