Oct 31, 2009

.tak salah kan kalau ada expectation tinggi

Selamat siang semua.

Untuk sapa-sapa yang belum tau, aku sekarang sedang sambung belajar. Ada yang tanya aku bila nak kerja lah, bila nak kawin lah dalam entri konvo aritu. Aku konvo, tapi dalam masa yang sama aku tengah sambung belajar. Kira masa konvo tu lah study week aku. Jadi konvo haritu tak la seseronok orang yang tak sambung belajar. Tak boleh nak enjoy seperti se-enjoy merempit dekat Kajang/Bangi di malam minggu berteman gadis one night stand membonceng di belakang. Bila sampai bumper brek kasi cengkam habis, so dapat rasa semua. Heh.

Aku nak sambung degree dalam course ni pun sebab atas wasiat Encik Ariffin yang nakkan at least seorang anak dia jadi Engineer sebelum dia meninggal dulu. Itu wasiat dia dan aku kena tunaikan, supaya dia gembira di sana. Dah semua abang-abang kakak-kakak aku tak ada seorang pun yang jadi Engineer, jadi beban tu jatuh dekat bahu aku.

Aku boleh saja berhenti belajar takat Diploma. Tapi apa salahnya kalau target expectation lagi tinggi dari tu. Walaupun otak tak berapa nak mampu, try jelah. Hidup semua kena try and error. Kau tak tau silap kau takkan boleh survive dalam hidup. Kau takkan learn from your mistakes.

Kalau nak berbini pun tak salah kalau expect tinggi kan? Kau berangan nak kahwin dengan Maria Ozawa ke, Tera Patrick ke, Danica Patrick ke, Yeyen Lidya ke, itu angan-angan kau. Langsung tak salah. Tapi diorang semua dah lobos lah. Kau sanggup ke? Nak masukkan kepala pun muat lah. Heh.

Tambah dengan kalau setakat ada Diploma saja sekarang ni, susah nak cari makan beb. No offense tapi memang zaman sekarang macam ni. Gaji pun ciput. Nak bayar duit masuk club pun tak ada duit. Hidup sendiri pun susah, ni kalau dah kawin nak bagi anak bini makan pasir?

Dan juga aku sambung Degree sebab aku mampu, bukan tak mampu. Pinjaman TiPu TiPu aN (PTPTN) ada kan. Gasak la bagi habis. Heh. Pinjam dulu, bayar belakang kira. Esok- esok dah sampai pencen pun belum settle pinjaman lagi baru lah menyesal.

Agak-agak kau lah, nanti kalau aku jadi Engineer aku jadi engineer jenis apa? Aku dah fikir nak jadi Engineer makan suap. Agak-agak boleh tak?

P/s : Tadi paper Math, memang macam haram susah. Aku tak expect boleh lulus paper ni lepas jawab tadi. Sapa-sapa yang ada nota Advanced Math for Engineers, sila bagi dekat aku ok. Aku nak guna untuk sem depan balik. Aku bayar dengan lap dance special untuk kau.

54 journeyed together:

Melz said...

hahaha yang p/s tuh..

aku dulu ada pekse sekali tapi bukan math.. Sistem elektronic .. kepala hotak aku rasa nak pecah bila buat.. sampai aku pasrah time pekse... ( apa la markah aku ) hahahaha

tapi last2 cun weh markah..so kat sini conclude dia..

Rezeki kita tatau :)
weh smart ko bikin ayat TIPU2an :)

Howt2 awek tuh untuk SEO :P

PeJuAnG HiDup said...

sifu men SEO ni. XD

macha_sezs said...

kagum aku dengan cara kau main SEO.

sehari masuk berapa ikut search engine ni?

hahaha~

hBz said...

chill la bro.. fail exam, bukan da xle nak bloggin.. xde sape marah la.. +_+

cik CumeY said...

hah...betol tuh meh!

lagik pon saper kater ko x terror?
melauli gaya tulisan ko..
aku tau ko terror!!!

muahaha...nway..aku pon slalu kena soklan same gak..

" asal blajr lagik?kawen la senang.."

rase cam nak bom jerk lah mulut org cakap tuh...

aku nak gak rase naik moto besarr ngan duit sendr...hahahaha...tuh yg gigih sambung blajar!

akmar ramli said...

SEO tu ape?heee...

=)

mr.panda said...

heh. nanti aku sambung degree kita study math sama2 ek. haha.

Noorlaila Mohamed Nor said...

aku target genggam phd sebelum kawen
macam tinggi gila ja
haha

dulu aku ada nota engineering maths
tapi dah buang sebab dapat C
meluat dah nak repeat

imHepPie said...

aku cam pelik asal kalo ckp xde dwet je kalo kawen nk bgi bini mkn pasir..mkn buah pon bley

siggplus said...

melz : kau pasrah kau buat apa?aku tadi doodle dekat kertas soalan smpai habis masa...aku nak tulis nota kasih sayang dekat lecturer tp takot kena bahan..haha

yup rezeki masing2..

haha SEO kena masukkan sikit weh..heh

siggplus said...

pejuang hidup : pergh lu jgn pggl gua sifu la..gua segan ohh..cit

bila masa gua main SEO?gua main telur dengan bola gantung je

siggplus said...

macha_sezs : aku manada main SEO..hahaha..tu semua benda2 yg terlintas dlm otak aku ms tulis je..hehe..ok aku tipu

aku tulis tips aritu, aku pn ikut gak tips tu..cari n do some research..heh

sehari berapa?rahsia

siggplus said...

hbz : ada orang marah..mak aku..haha

siggplus said...

cik cumey : penulisan lucah kau kata terror?haha

btw, aku terror pe yg kau cakap ni?melucah?heh

nanti kau dah ada motor besar, kau g dkt orang yg ckp tu kau tunjuk fuck kt dia..heh

siggplus said...

akmar : SEO tu seach engine optimization

sila cari entri aku pasal nuffnang aku haritu

Melz said...

hahaha jadi bahan dah SEO ko..sorry2 aku mulakan kah ? huahuahua

siggplus said...

mr.panda : okeh...aku kalau nak ajar aku garang sikit..main libas2 je..sanggup ke?haha

siggplus said...

noorlaila : haha bgs la kau target mcm tu..xpe, expect yg tertinggi kau rasa boleh dpt..heh

kau ada repeat math ke?heh kita bakal sama

siggplus said...

imheppie : ala biasa lah cliche orang melayu kan..aku nak tulis bagi minum air longkang, tapi macam terlebih kurang ajar lak..haha

siggplus said...

melz : haha yup..kau lah ni mulakan..kang jenuh aku nak melayan orang tanya apa tu SEO

Adjla Hafizin said...

aku ade note advnce math siap ngn buku lg.
ko nk?leh je aku kasi ko.
tp ko kne bg sume duet pt ko kt aku.
hahaha.

chokio_nia said...

hurmmm..jd sivil engineer kot..btol tak??

aku ade..tapi lam jerman..mau??free beb..

♥chentaMAYA™ said...

siggplus~
ko uitm shah alam ea skg?
hee~

uisshhh~
engineer makan suap pon besh!
xpyh makan guna tgn dah~

owg tlg suapkan jerk!
besh3~
kui3~

bibie_boodyn said...

ha..aku sujes..ko makan suap la..aku leh je tlg suapkan..klu ko nak la..suap gune kaki..lagu masyuk..amcam?ade bran??

bibie_boodyn said...

lagi i mean..bukan lagu..(jgn gelak..klu gelak..lu tido luar malam nie..)

ween said...

xsalah pun nak aim high.

good ;)

{lumut} said...

aku pon amik paper advanced math sem neh...tp memang pure math..memang cam haram susah..blaja asik nak suruh kire huruf je..pe jadah?

chipsmore said...

haaa..bagos...aim high higher and highest...
eh! OVER pulak aku...
memang betol la tu..aim kena tinggi...pinjaman ptptn kau tu dah abes ke buat modal masuk club??

klik nuffnang kau ;)

YobSumO said...

knapa tak mintak MARA. kalau buleh lagi senang kau nak membayar balik. tutup mata, habis la hutang.

bgs ar blajar lebih lebih. wasiat tu wei jgn main main.

cik CumeY said...

aku kater terror sbb biler aku try buat entry luciah sket..aku rase cam jadik blurr dah..biler bace kire pandai la plak...

siyess...konon nak try lah kan..tapi aku plak yang x sanggup bace..hahahaha...

at least ko xplain yg lucah jadik funny...aku kang jadik scary...

tuh pasal aku cakap ko terror!hhahaaha

Ejay said...

btol tu bro...
nowadays, byk company yg buy talent & experience
they don't look for your paper or cert really

about the lap dance... tx but no thanks lah. hahaha. ko kan kurus kering. tak taste. heh.

siggplus said...

adjla : haha boleh2..sbb duit pt aku dah 0 sen..bila boleh bagi?heh

siggplus said...

chokio_nia : yup mmg lah..tp yg specific sikit..means kau rasa aku nanti jenis yang mcm mana?

jerman?boleh2..aku faham la gak bahasa jerman..sem dpn aku nak amek basic german as 3rd language

siggplus said...

chentamaya : yup2..apsal?kau uitm sa gak ke?

sape nak suapkan?kau?

siggplus said...

bibie : lagu?lagu apa?negaraku?hahahaha

siggplus said...

ween : yup thats what i'm talking about..biar aim high dulu..dapat tak dpt belakang kira, kan?

siggplus said...

lumut : haha yup susah gila..aku rasa aku tak guna kalkulator pun td..boleh kira ngn jari berapa kali je aku guna td..heh

pe jadah?haram jadah

siggplus said...

chipsmore : sudah habis..masuk club hari2 mmg la abes..heh

siggplus said...

yobsumo : mara?susah nak dapat la..aku bukan top student pon..heh..

kalau boleh tutup mata aku tutup dah..

heh ye2 aku try kotakan wasiat encik ariffin..

siggplus said...

cik cumey : haha kau try buat ke?mesti kau buat trus jd mcm cerita lucah trus..heh

the key is jgn fikir siap2 nk tulis apa, tulis je apa yg kuar time tu...time tu la pnulisan tak lucah sangat..heh

siggplus said...

ejay : yup2..on paper mmg nmpk gempak, tp setakat theory saja..tak lebih...practical semua tak ada..heh

as for talent and experience, tu semua boleh develop kot by time..tapi tah, aku bukan pernah kerja serius2 pn..

aku kurus kering?aku kurus2 bermuscle lah..sila ambil nota..haha

cik CumeY said...

tak bley lah wei...aku naif bab2 tuh...takley2..

entry nanti cam saiko scary..kalo itik main rogol2 mungkin aku bole imagine sket..

ko ajar lah siggpluss..aku banjerk ko air teh kosong...hahahahahaha

sayeJAJA said...

gud luck.
:)

Ries Lee said...

aku nak main SEO gak la..
ngeh3...

B E L L A said...

betul2, stakat diploma zaman skang..mcm dh xde fungsi..

arque said...

haha.ptptn kan ade.takkan tu pun tak cukup untuk masuk clubbing.club berape bintang kau pergi nih?

ellenyna said...

yes ak setuju ttg diploma tu. mmg tak berapa nak hot la title dip tu. makin lama hidup ni kene ada ilmu yang tinggi. cehceh.

ada_hairuni said...

bagus2 ade smgt nak belajar ke tahap lebih tinggi..
PitiPitiPu dah anta surat last week. Suh bayau hutang..
Poning dah mahu mencekau uangnya di mana..

good luck 4 ur exam. aku dah x de exam dah sem ni. makan tidur dlm lab je. wahaa..

uitm....usaha takwa muliaaaaaaa....!

Fatt Chin Choy said...

sampai phd pun apa salahnya
jadi lecturer engineer pun ada nama engineer gak
haha

♥miszluna™ said...

dah tu
blaja

jgn nk blog je

ckp aim higher

Rara said...

aim tggi bgus pe..lg pn ko ad wasiat y kne tunaikn.. mst bpak ko bgge t..:D

akmar ramli said...

tak salah.. hehe

akmar ramli said...

smlm punye paper pun cam haram..ades

Melz said...

lepas nie jadi isu lagi SEO.. gua tunggu... lu bukak seo lagi.. gua tulis SEO.. muahahaha bagi lu penat menjawab .. kejam x gua ?