Oct 6, 2009

.kenal supporter football anda

Selamat siang semua.

Kalau kau perasan, penyokong bola ni ada beberapa jenis, dia macam dah fixed yang kalau penyokong certain-certain team, dia ada perangai-perangai tertentu. Ni dari pandangan aku. Bukan fakta dari mana-mana. Kau nak kutuk, silakan. Aku tak peduli pun.

Penyokong Chelsea
Biasanya hanya baru menyokong Chelsea, sejak zaman Abramovich. Kalau ditanya pasal siapa Jimmy Floyd Hasselbaink, atau siapa Mario Melchiot, memang tak kenal langsung. Heh.
Dan rata-rata penyokong Chelsea adalah yang jenis berbadan besar, atau buncit macam minum air tin cap Rimau banyak sangat. Kalau kau perasan lah. Cuba kau tengok masa Chelsea main. Ramai yang gemuk tengok sambil air berpuluh-puluh gelas atas meja. Ikut nasihat doktor mungkin.

Penyokong perempuan dia paling seksi. Sebab apa? Sebab jersi perempuan Chelsea tight fit. Sangat menggiurkan. Tambah lagi jersi jenis kain licin. Memang nampak hot gila lah.

Penyokong Arsenal
9 dari 10 penyokong Arsenal yang aku kenal adalah orang kaya. Hampir semua pernah jejak kaki ke Highbury, atau yang baru ke Emirates. Biasalah orang kaya, tak kesah berhabis duit nak kesana ke sini. Penyokong Arsenal kebanyakan jenis kurang merokok, dan kurang vocal. Menang senyap, kalah pun senyap.

Penyokong Liverpool
Penyokong tua. Ya aku tak bias mana-mana. Masa di Penang, kalau game Liverpool main, pakcik-pakcik melatah akan memenuhi ruang ABC Corner dan tengok bola sambil melatah menjerit-jerit macam orang gila. Aku tengok bola pun kadang-kadang macam tengok Macam-Macam Aznil. Serious, pakcik-pakcik melatah ni memang sumpah lawak gila. Masih sebut-sebut pasal history zaman dulu. Ya aku pun. Cuma aku tak melatah.

Kalau tua, dia suka semua benda-benda tua. Masih layan pop yeh yeh, masih pergi dangdut sambil pakai baju Liverpool. Kalau yang muda kebanyakan skinhead. Masih dengar lagu Roots and Boots dan ACAB, masih petang-petang gilap kasut dokmat sambil reminisce zaman Oi Oi dulu.


Penyokong Newcastle
Hooligan. Susah nak cari penyokong Newcastle dekat Malaysia, tapi aku masih jumpa jugak. Kebanyakan hardcore, layan lagu-lagu Second Combat, dan menari pogo hari-hari. Ganas, sama dengan player-player dia. Cuba kau cari berapa kali Bowyer, Barton masuk jel sebab gaduh di luar stadium? Macam tu jugak lah penyokong Newcastle. Ada yang aku kenal masa dulu sekolah Henry Gurney minat Newcastle.

Penyokong Manchester United
Lelaki dan perempuan sama saja. Tak tengok bola pun, tapi bila tanya sokong mana, cakap suka Manchester United. Aku berani bet penyokong Manchester United kebanyakan bukan true supporter. Untuk lelaki, bila aku ajak tengok team dia lawan, mula cari alasan tak nak tengok.

Untuk perempuan lak dia hanya sokong Manchester United, tapi bukan kerana minat, tapi sebab boyfriend dia pun minat. Berapa kali dia tengok bola? Purata 1 game semusim. Itu pun sebab terpaksa teman boyfie tengok. Itu pun lepas tu gaduh sebab boyfie tak layan dia, syok sangat tengok bola.

Ada sekali tu, dekat skrin TV tulis MANU VS POR, si perempuan ni cakap Manchester United lawan Portugal. Aku hanya gelak sinis. Biasa lah tu, supporter Man U kan. Heh.

Ada sekali tu, si perempuan ni tanya dekat kawan dia, mana satu Beckham? Padahal C. Ronaldo dah blah dah pun dari Manchester United. Nampak sangat tak ikut langsung perkembangan.

Tapi ada jugak yang true supporter. Tu semua dari pandangan aku lah. Aku cakap pasal team-team BPL saja. Team lain aku tak berapa kenal sangat perangai diorang. Kalau nak kutuk, silakan. Klik skali iklan Nuffnang aku sebagai tanda marah.

Sudah, besok aku test. Nak buat toyol sekarang.

55 journeyed together:

x-po said...

sebelum ni rmai pmpn ske sokong MU sbb ada ronaldo..pantang nmpk mamat ensem skit..haha

f|rd4szLer said...

chelsea lama2 yg aku still ingat kenal casiraghi player argentina, zola, dia sorang je italian yang berani main kat liga luar dari italy kot setahu aku masa tu.

btul pas abramovich dtg tiba2 je chelsea ramai supporters. frank lampard punya nk survive smpai jd star. mantap gak la. adrian mutu masuk

arsenal aku minat dulu2
dari tony adams smpai zaman thierry henry, footwork mantap gila bape kali dia dpt golden boot kan. tp heading cam siyal.nyaket ati si pale alien tu. aku xhisap rokok haha siot btul lak tu

liverpool xbape amik pot sgt tp aku suka milan baros dulu. si gerard xhabis2 ngan emo dia tp free kick berdesup.owen pun kejap je zaman dia

newcastle alan shearer sorg je best. best striker england bg aku masa zaman dia.rembat kencang gila. header mantap

man utd.dr dulu smpai sekarang ramai yg support man utd sbb ikut2 je. tgk org pakai towel cop man utd pun da gelabah rasa glamer dah. man utd yg tol2 best pun beck, mamat collar angkat tu cantona seben, jaap stam, giggs.
aku suka jersey sharp man utd dulu

suka entri ni ingat epl dulu best

♥miszluna™ said...

I TAK MINAT BOLA LAH..







HEH!

farah said...

aku bukan glory hunter.

sekian terima kasih.

:)

farah said...

err, aku pantang betul bila org lelaki pk org perempuan minat bola sebab playernya yang kacak.

ronaldo tu kacak ke?
GAY!

:D

siggplus said...

x-po : haha yup mamat gay tu..haritu aku tgk betis dia, licin weh..hari2 cukur ke ape..

siggplus said...

firdaszler : zola tu aku rasa dia la italian yg plg berjaya yg main luar dari itali..gandingan dia ngn hasselbaink mmg terbaik ah..

chelsea dlu mcm team mid table je, tak ada mana2 supporter

yup arsenal zaman henry mmg terbaik ah..their short passing and onetwos are just magical..49 games tanpa kalah kalau tak silap aku..heh betul kan aku cakap arsenal supporters bnyk tak isap rokok

man utd bnyk glory hunters je..heh

siggplus said...

<3 : kalau u tak minat bola then u minat pe?timbang bola?haha

siggplus said...

farah : ya2 aku tau kau bukan glory hunters, tapi most of the girls are and minat bola sbb player dia kacak..its a fact kan?

ronaldo tu tak la kacak mana, tapi girls bnyk cakap dia kacak, aku tak tau kenapa..

fitriah said...

tak minat bola. watpe ntah satu bola kejar ramai2. haha

chipsmore said...

asal la pasal bola?? x minat aku! nextttttttt..nexttttttttttt..

p/s: klik iklan nuffnang ko...keluar iklan beckham plak...ciss

♥miszluna™ said...

fit!

kau mmg sm opinion ngn aku lah..



mcm bodoh je kn..
1 bola kejar rmai2..
pastu smp cedera sume..
pastu ketiak busuk bulu ketiak lebat..


HEH!

siggplus said...

haha ok then aku nak tnya, kenapa girls suka beli kasut banyak2, tapi pakai 1 je? tu semua sebab passion kan?

farah said...

iya lah; mmg fakta yg tidak boleh dipertikaikan lagi, sebab aku lom jumpa lagi org perempuan yang sekepala dengan aku.

setakat kenal player hensem je.

p.s. bro, aku tumpang simpati atas kekalahan team kamu baru2 ini. erk.

:D

fitriah said...

eh pakai sume la. haha

siggplus said...

farah : yup so far aku baru jumpa yg true setiap team ada 1 je..yg lain2 belum lg aku jumpa..

tapi aku tak faham kenapa orang cakap ronaldo hensem?boleh ada sape2 explain tang mana?

haha aku bersimpati jugak..2x kalah tu..sedih oh.

siggplus said...

fitriah : bohong ah

fitriah said...

enggak bo'ong dong. haha

farah said...

ronaldo hensem tang mana?
ko jangan tanya aku,
aku bukan peminat ronaldo.
ttp, aku menghargai setiap sumbangan dia sepanjang 6 musim di MU

beckham jauh lebih hensem.

:D

hujung minggu takde game,
international break,
bosan.

babymiLosh said...

xsapot men bola.. sapot men guli ja ;p

chokio_nia said...

hahaha..part yg pakwe minat mu,awek die pon sme nonong ikot ske mu..taleh blah ar pmpn gtu..tak minat bola ckp je ah kan..hahaha..psssttt..aku tak minat bola..tp org yg aku minat ske arsenal..die ajak aku teman die tgk bola,aku ckp boleh2..boleh blah..lol~

f|rd4szLer said...

aku tlg wat conclusion utk semua la.
bola tu bulat. apa2 pun boleh jadi. hehehee

JIMMY ASMARA said...

gua penyokong tegar arsenal!!!!

makan bola
tido bola
berak bola!!!!

eykA♥ said...

timbang bolA?macam penah dengar ayat tuh.haha.
aku suka manu ah.aku tengok setiap game.
ada impian nak pegi manchester honeymoon ngn laki aku.
ronaldo xensem.
aku xtgk bola ngn boyren.aku tgk ngn abg kandung,,ada alasankah mengatakan aku tgk bola sbb nk soh abg aku lyn aku.heh.

mr.panda said...

haha. ooooo arsenal.
haha aku x kaya pun. pakai pun jersi padang besaq.
aku setuju kata ko yg fan man u bukan true supporter. contoh kat sini kat arau tercinta ni. ada la kawan aku ceh sokong man u la ape la. biler c.r kuar. terus support real madrid apa citer. haha.
wa marah lalu klick nuffnang ko.

siggplus said...

fitriah : betul bohong ah..aku tgk semua yg beli kasut bnyk2 suma utk self satisfaction je..diorang kata tu retail therapy..heh

siggplus said...

farah : entah aku pn xtau..tang kaki licin tak ada bulu kot..heh

yup no doubt dia mmg antara the best footballer in this world now..

tu lah..bosan oh..international game bukan best sgt

siggplus said...

babymiLosh : haha aku pn sapot main guli..best kot..ni juara guli kg seri kinta ah..heh

siggplus said...

chokio_nia : haha sifat ni yg aku suka..tak minat cakap tak minat..jgn buat2 mcm minat..heh

siggplus said...

firdaszler : yup apa2 pun boleh jadi..adat menang kalah lah..tapi kalau menang tu mmg puas ati sgt2 ah

siggplus said...

jimmy asmara : lu berak bola?berapa luas lubang bontot lu tu?

siggplus said...

eyka : haha aku pun mcm biasa dgr, tu aku tulis tu..heh

ceh honeymoon g manchester bukan ada apa2 pun..nak masuk tgk 1 game pn ratus2..

xensem?tapi nape ramai gila kata ensem?

siggplus said...

mr panda : kau pun arsenal tegar gak kan?heh..
mmg man u supporter bnyk glory hunter..haha boleh plak lompat2 team kan

itafukada said...

aku pakai bj team msia je.haha..
sepatah aram aku xtau psl bola.huhu..

siggplus said...

itafukada : aku suka baju malaysia team away..mmg nmpk cantik..badi malaysia pakai baju home..yg kuning belang itam tu..asal main pakai baju tu kalah..haih

ya aku kadang2 superstitious

Diloz said...

Haha.
sungguh random pemerhatian kamu.
walaubagaimanapun,ada yang betul.
mungkin tepat untuk orang sekeliling kamu.

tak apa,i like.

pada aku,penyokong Liverpool selalunya datang dari pantai timur.terutamanya Kelantan.tak pasti kenapa.

=P

NIMI said...

kalau nak cari truegirl yang memang suka bola i ada sorang..
minat liverpool..i memang tercangak habeshh larr kalau dieowang cakap pasal bola..blerghhh!!!

liverpool=tua??u ni tak buat research bebetol ni siggplus..

siggplus said...

diloz : aku tau kau true man u fan..mesti kau marah kan?
tapi most of yg aku ckap tu mmg betul dr observation aku..yg ada sekeliling aku..

yup2 bnyk dr pantai timur..aku pun tak tau kenapa..
suka iklan Carslberg mungkin..heh

siggplus said...

nimi : yeke?sape?boleh jd geng aku nih..heh

betul liverpool supporter bnyk orang2 tua..orang2 yg sokong team sejak dr zaman kenny dalglish lg..

mmg liverpool fans masih cakap pasal 18tahun pgg title DULU, bukan sekarang..liverpool fans suka cakap pasal history..tu aku tak sangkal sbb aku pun selalu cakap pasal history

fitriah said...

ak tak gila kasut. pelik ke aku ni??

mr.panda said...

aiseh dari darjah 5 lagi arsenal. haha. kalah menang x kesah. janji dpt tgk game chantek.

Jack-O said...

ni ape yg aku nmpk pd mata rabun aku

fan arsenal: orgnye salu je systematic. xla skema.. cume die rigid ah sket. also, low profile kot. hehe

fan man utd: xtau ah knpe.. tp aku nmpk sumenye pn aggressive weh. a bit too harsh for me. em lg.. dorg xpnyabor lgnsg. why o why~

fan liverpool: weh knpe weh sape yg mnt liverpool ske mende2 yg evergreen. dahla ske dgr lagu oldies. oke fine. choice of songs xde kaitan ngan bola. heh

wuuii kauuu.... mane ade org pmpuan gile bola semata2 sbab player hensem. rooney tu hensem x pd kau? biarla die 'shrek' skalipn. aku tatap memuja rooney. biarla gumuk. asal lari laju n xsyok sndri sudeyh.

ha!!! lg 1... bwk toyol pi clas! sape dekan kau!? meh aku report ;P

Melz said...

aku lelaki..aku kurang kepada sukan bola sepak..wakakakaka...
tapi yang aku minat MU jgak..sebab apa? sebab jersi dia smart..boleh terima x sebab aku ? hahaha atau nak tukar sebab aku suka makan kebab ?

chipsmore said...

aku suka beli kasut jugak..tp xpakai pon..hakk :D

siggplus said...

fitriah : tak pelik pun..maybe retail therapy kau benda lain..beli baju ke kan..tp suma on the same path la..beli bnyk2 then xpkai..just for self satisfaction..kan?

siggplus said...

mr. panda : arsenal mmg main cantik pun..dulu lah..sekarang aku tak berapa suka cara diorang main..macam tak best sangat dah..

siggplus said...

jack-o : aku tak rasa dia hensem..rooney tu orang cakap macacm gorila..cuma beza dia putih dan tak bnyk bulu..

yang hensem2 bnyk italian je..suma stok model hugo boss suma..heh

repot lah..tak takut pun..lagipun test td suma objective, nak guna toyol pun macam tak guna..heh

siggplus said...

melz : ha kan aku dah cakap..minat man u sbb suka jersi dia je..heh

er, apa kena mengena kebab?

siggplus said...

chipsmore : rugi je beli tak pakai..heh

Melz said...

kene mengena la..SEBAB aku suka makan KEBAB

chipsmore said...

tp aku xde la gila shopping sangattt...klik nuffnang ko bro ;)

siggplus said...

melz : haha serious gua tak faham..gua ni kadang2 lampi sikit

siggplus said...

chipsmore : habis kau gila apa?haha takpe2 aku tau kau gila apa..bukan nama sebenar kan?heh

eykA♥ said...

heh.dia pondan.pondan bodo.asyik kuar paper.semak paper tuh ngn muka dia.

Melz said...

wakaka aku offer makan kebab..jom²..

aish lari gila topic.huahua