Jan 25, 2010

.contest ayahku sayang [rare]

Selamat siang semua.

Ini kali pertama aku join mana-mana contest. Bukan apa, masih belum ada courage untuk masuk mana-mana contest. Sebab aku ni ada sangatlah low self esteem. Kali ni beranikan diri nak join, tak menang tak apa, janji ada lah jugak experience masuk contest kan. Heh.

Contest ni encik Bard yang anjurkan. Kalau ada sapa-sapa nak join boleh ke sini.



Kepada encik Bard, entri ni agak panjang. Sebab macam-macam saya nak cerita. Harap tak direjek ok. Hehe.


Aidilfitri terakhir bersama.

Saya sayang abah saya sebab selama dia hidup, dia tak pernah marah saya. Ok ini tipu lah. Faktanya abah saya sangat garang. Bukti kegarangan abah saya ada di belakang badan saya. Sampai sekarang belakang badan saya ada parut, hasil dari libasan getah paip fresh dari Pasar Mini Hwang Thai di Shatin Ipoh yang abah beli khas untuk libas saya. Sakit dia macam mana? Tak sakit pun. Macam kena cucuk besi panas yang biasa orang guna untuk tanda kuda tu. Seminggu jugak la saya tidur meniarap.

Saya dulu nakal sangat. Budak kecik, biasalah. Saya ada jugak dengar orang tua-tua kata, kalau nakal tanda bijak. Tapi sampai sekarang saya tak nampak kebijakkan saya. Mungkin bijak bukak laman web Redtube kot. Heh.

Saya sayang abah saya sebab dia berbadan besar. 120KG to be exact. Tak lah besar sangat, tapi saya takkan kena hujan kalau naik motor dengan dia. Oleh sebab saya badan kurus-kurus bermuscle, badan abah saya yang besar tu sangat aerodynamic sampai saya langsung tak kena hujan. Jadi saya jarang demam.

Saya sayang abah saya sebab dia pandai. Dia cikgu bahasa Inggeris. Terima kasih dekat dia, saya tak lah lemah Bahasa Inggeris. Setakat Yes No Alright Thank You tu memang celah gigi saja lah.
Dia juga pandai pilih ikan fresh. Dia pandai pilih durian. Dia pandai melukis. Rumah saya tu, abah saya yang design lah walaupun dia langsung tak ada ilmu architecture, even basic architecture pun.

Saya beruntung antara adik beradik saya yang lain, sebab saya sempat belajar banyak ilmu dunia dan akhirat dengan dia. Kau reti pilih durian? Kau reti pilih ikan fresh? Kau tau nama-nama condiments yang ada dekat dunia ni?

Saya sayang abah saya sebab dia kuat. Macam gambar ni.



Kuat kan dia? Tu baru sikit. Heh. Meh saya ceritakan apa lagi yang dia kuat.



Abah saya kuat merokok. Tengok lah tu, masa jamuan che'gu-che'gu pun dia boleh ambil gamba sambil tangan pegang rokok. Saya pun kuat merokok jugak. Mana tumpah kuah kalau tak ke nasi. Abah saya tahu saya hisap rokok. Dan dia tak kisah pun.



Abah saya kuat makan. Ini explain macam mana abah saya boleh jadi sampai 120KG. Hehe.


Abah saya tak pernah kedekut pasal makan. Nak makan apa saja, mesti kami dapat. Pernah sekali masa kami nak pergi berkelah, mama lupa nak sediakan makanan untuk anak-anak. Habis abah mengamuk. Sebab kesiankan anak-anak nak makan lepas penat mandi.

Saya sayang abah saya sebab masa saya sekolah dulu, setiap kali saya tidur lambat belajar, dia sanggup keluar ke Bandar Ipoh semata-mata nak belikan saya nasi lemak dengan teh ais faveret.

Saya sayang abah saya sebab bukan kerana dia, saya tak jadi orang. Orang maksudnya bukan berperangai binatang macam kebanyakan orang dekat rumah kami lah.

Tapi seberapa banyak saya sayang abah saya pun, Tuhan lagi sayangkan dia.

Abah pergi tanpa sempat saya ucapkan selamat tinggal. Saya tak sempat tatap wajah dia waktu hayat dia masih ada. Saya tak ada masa dia tengah nazak. Yang saya tahu, mama cakap abah dah tak ada. Air mata saya tak henti-henti menitik sepanjang 140KM perjalanan. Saya menyesal sebab tak ikut makan malam sama masa minggu sebelum tu. Saya menyesal sebab marah abah mengusik saya tengah cat pagar rumah. Saya marah dia dengan buat muka merengus. Saya menyesal sangat.

Waktu malam sebelum kebumi, saya tak tidur. Sepanjang malam saya bacakan yaasin dekat dia. Lepas sekali saya baca, saya cium dia lama-lama. Lepas tu saya sambung balik baca. Sepanjang malam.

Waktu lepas mandikan abah untuk kali terakhir, saya cium abah puas-puas. Saya cium ubun-ubun dia lama-lama. Saya tahu, lepas tu saya tak boleh cium dia dah. Sejuk. Waktu tu saya tahan nangis. Bukan sebab saya ego, tapi saya tak nak arwah sakit. Mama cakap, kalau air mata menitik atas badan dia, dia rasa sakit. Saya tak nak dia sakit. Cukup lah saya selalu sakitkan hati dia, saya taknak lah dia sakit waktu saat-saat akhir dia jugak.

Semakin sampai waktu kebumi, abah semakin nampak senyum. Yang tu buat saya tak boleh lupa sampai bila-bila.


Ini baju terakhir arwah sebelum dia pergi. Setiap kali balik Ipoh, saya mesti cari dalam almari, dan saya cium lama-lama. Bau abah masih ada sampai sekarang.


Inilah kubur arwah. Dia ada pesan, tanam pokok banyak-banyak dekat kubur dia masa dia tak ada. Sekarang ada banyak pokok dekat sana.

Sebab abah saya, saya jadi pencinta haiwan. Sebab abah saya, saya cukup pantang dengan orang tak ada adab. Sebab abah saya, hari-hari saya terperuk depan TV tengok channel-channel Discovery.

Abah cakap, "Belajar sampai mati"

Sudah, sebelum saya jadi bertambah emosi, baik saya henti dekat sini. Ok lah, panjang betul saya tulis.

Saya benci dengan soalan dia setiap kali kami makan dekat luar.

Dia tanya, "Sedap makan?"
Kami jawab, "Sedap!!"
Dia jawab, bersahaja, "Belajar rajin-rajin, nanti dah kaya boleh makan selalu"

Benci.

O Allah! Forgive him and have Mercy on him and give him strength and pardon him. Be generous to him and cause his entrace to be wide and wash him with water and snow and hail.
Cleanse him of his transgressions as white cloth is cleansed of stains. Give him an abode better than his home, and a family better than his family and a wife better than his wife. Take him into Paradise and protect him from the punishment of the grave (and of the fire), [Muslim; 2:663]

72 journeyed together:

♥HudaLuna™ said...

orang sayang abah jugak..
sian sangat mama masa tu..

orang lihat kesedihan mama..
sian mama..

al fatihah utk abah
x sempat org jumpa abah face to face..
=(

♥HudaLuna™ said...

masa yang org gi umah awak tu..
mama tak henti2 nangis..

tapi org kagum ngn mama..
kuat walaupun sedih sgt duk cerita memori dia ngn abah n a day b4 hari tu..

masa abah usik mama kt dapo..

Fiffy Syafiqa Hazirah said...

erghh,, touching giler..

alfatihah buat arwah..

n good luck for the contest..

♥HudaLuna™ said...

entry awk ni wat org sedih..
b strong syg..

ape2 pun gud luck utk contest
org tahu awk boleh menang..

lea said...

starting gak lawak...
sebab ko memuji sambil ade unsur kutukan sikit..
tp ending...sgt touching...
al fatihah buat ayah kamu

-N e Y r A- said...

weyh sumpah dowh. sumpah aku menangis bila baca entry ni. sumpah aku tak tipu. tskk tskk T-T

shax said...

wehhhhh




aku hujan

fitriah said...

u made me cry!

al fatihah to him..

I n n z said...

sedih=nangis

[junoesque] a.k.a zuhaiza said...

=(

♥HudaLuna™ said...

orang tahu awak tulis tu suma dari hati..
sebab orang tahu ape yg awak rasa

gadissebelahpintu said...

Serius shit! U made me cry.. Btw,gud luck br0..

Aelfi said...

bangang.hati aku tersentuh baca lu punye entri.tahniah!

enuLwanie said...

innalilla hiwa'inna ilahiro ji'unnnn...

moga awak kuat hadapinya.
Dia lebih menyayangi ayah awak.

YnaaOhYnaa said...

i pon nangis jugak.. teresak esak..
sampai i xleh nak bernafas...Saket dada! i bace entri neh.. teringat arwah ayah i jugak... i paham keadaan perit sebak u mase cium arwah and rase arwah SEJUK.. i paham sgt sgt sebab i penah lalui benda yg same..
sangat perit.. allah je tahu cemane perasaan ketike tu kan?

i cant stop crying...

alfatehah buat our both daddy..
semoga mereka di tmpat kan org yg beriman... AMIN....

joegrimjow said...

huhu
sayang ayah

dlu ayah ak xpernah nak libas2 n bekeras macam akak n abang2 ak, sebab bongsu, jadi kurang skit

tp sempat juga merasa dikurung di luar umah

ayah ak merokok, tp larang kami merokok, kami mmg xisap. dia antara ayah yg buat benda tak elok tapi anak xbagi ikut


pasal rokok
mmg dah fakta org isap rokok membunuh diri secara slow2


ak xley bayang klu ak isap rokok
mati awal
anak bini terkontang kanting
macam kejam mati awal sebab rokok
sebab ayh ak mati pon sebab rokok


apsal aku teremo ni?
haha

Andy said...

so sad :(

hBz said...

i..i..i....i syg u..

izzahfarhana said...

al fatihah utk abah sigg

terharu baca.sob sob

«♪Ruff♪» said...

aiyak sedey lak aii....

sigg tabah ye...al-fatihah buat abah awk...

-N e Y r A- said...

aku tahu ini semua dr dlm hati aku. al-fatihah utk ur dad, sigg.

ween said...

GREAT abah! semoga roh dicucuri rahmat. al-fatihah. *nangis*

enyheartsdiamond said...

sedey :(

*al-fatihah untuk arwah

p/s:u wil win

iman said...

kehujanan T_T

saypOOL rafhtello said...

aku sebak..

otak ketat said...

sedihnya weh. semoga arwah tenang di sana. dan semoga kau dan keluarga sentiasa tabah.

{lumut} said...

ok aku toching ngan entry ni..
dan aku suke entry ni...
suke..jgn tnye nape.

NiNa' said...

Takziah...

sedeh sangat bila org yg rapat ngan kita da pergi...

qellissa said...

touching sungguh...=(

nuRuLain_zAiNi said...

really rouching.. Hujan ~~~~~~

[z@ck] said...

sob sob sob..
meleleh aku baca weyh..
=(

~ ReD ~ said...

sooo touching...isk3T__T

salam singgah ;)

wong ah ian said...

cmane nk menang kontez ni?..klw bole undi cm af tu aku undi ko sampai bil tepon aku over limit sigg..bapak ah sedey entry ko..1st time kot aku rase otak ko center..

al-Fatihah tuk abah ko..

kEy said...

arghh!
touching gile bace!
cukup r tgk gamba first tuh! then ko tulis, aldilfitri terakhir bersama. trus dah rase sebak sey~

Anonymous said...

weyh swimmer..
KO BABI la,
ko buat tibe2 cecair jernih mgalir dr celah mata ak ni ble ak bce entri nih..xpnah2 ak cmni..haha

neway tkziah skali lg ak ucpkn..

smoga rohnya ayah kau ditmptkn brsma org2 beriman

al-fatihah..

-QUEDE-

Anonymous said...

weyh swimmer..
KO BABI la,
ko buat tibe2 cecair jernih mgalir dr celah mata ak ni ble ak bce entri nih..xpnah2 ak cmni..haha

neway tkziah skali lg ak ucpkn..

smoga rohnya ayah kau ditmptkn brsma org2 beriman

al-fatihah..

-QUEDE-

Anonymous said...

asik jd pbaca senyap je,kali ni ak nak komen:-
terbaik dan tersedih.hg buat ak teringat kat family aku kt epo,rindu sgt diorg bila bjauhan ni.pe2 pun,al-fatihah utk ayah mu,encik arifin.tabah kn diri swimer.

-kemey-

AmalinaOmar said...

u're such a great writer, man. i adore ur writing. im deadly serious.
gah.be strong, Al-Fatihah.

Darkk said...

Gua tak tahu nak cakap. Gua nangis.

Dem lah!

irahehe said...

serius aku menagis..

sedey..

al-Fatihah utk abh kau

|arieza| said...

all the best. klu tak mng contest pun, u menang cinta terhadap abah. tahniah sigg.

i sebak. period.

.millalara. said...

dulu milla xcium ayah lama2 pon. xbelai ayah lama2 pon. sbb rasa macam ayah main mati tipu2 je. rasa macam semua tipu2. rasa macam bila bgn tidor ayah akan ada balik. tapi salah. semua tak tipu. semua betul2.

pagi td baru balik ziarah rumah ayah. tenang kat sana. tempat terbaik untuk pembelaian jiwa.

harap kamu tenang2 & kuat2 juga.

al-fatihah.

kakngah said...

pic abh thn batu tu --> cool bebeh!

mr.panda said...

dem. ko buat aku sayu seketika. apepun alfatihah buat ayah mu. teringat ayah aku pernah sbat di butt aku. heh. weh rajin jog nampak kat tasik.

Edryna wanie said...

Jgn lupe bace yasin utk arwah abah kamu.
doa ank yg soleh yg sampai kat arwah. Selain sedekah jariah dan ilmu bermanfaat. Sbb tu arwah abah kamu pesan, 'belajar sampai mati'

Egt pesan arwah k!

Imn said...

Boleh menang lah bro x.x
Sedih sangat ni . Betul menitis .
Siriusly . Bro , sedekahkan al fatihah dekat dia hari hari bro .
Mesti boleh punya . Tenteram sikit dia Bro .

Jard The Great said...

best entry from you.. huhuhu... tacing beb

Pije. said...

benci.

bencii.
sedih la wei.

kawie2020 said...

n3 yg sedih, touching dan menginsafkan...

oranglidi said...

sedih sial

arekymz membuyau said...

kalo ko dah mati ko dah x belajar dah..
ko kene jwb exam pulak..
aku pon takot..
so aku selalu blajar dan praktik kan..
tpaku pon selalu tinggal..
tp naseb baek ade peluang kedua ntok buat semula..
citer ko best doh..
ayah ko pon best..
ko pon best..
agak nye..

al-fatihah..

acHap~ said...

Al - Fatihah.

semoga rohnya sentiasa dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang yang beriman.

FarhanaDr said...

Sigg.. Aku mampu doakan moga ayah ko ditempatkan di kalangan kekasih Allah.. Al fatihah wat dia.. Ko kuat sbnarnya, pasti sbb didikan ayah ko.. Nanti ade chance kat ipoh kita lepak vanggey.. Blh story mory.. Huhu.. All the best in ur life sigg..

––––•(-•.cik.•-)•–––– said...

sorry.
aku sedih.

ALFATIHAH.

-N e Y r A- said...

kali ketiga aku nak komen.

aku heret semua org kat office ni baca entry ni. semua nangis sial! demm murung seketika office kuh. and.. aku teringat arwah atok aku. :(

911 said...

Semalam aku tak sempat online lama2 bro. Sempat berkunjung 2-3 blog sebelum pengsan sebab terlalu penat jalan jauh.

Hari ni terbaca entri ko ni dan aku rasa ikut berada dalam cerita ni... sedih.

Al Fatihah untuk arwah.

nn said...

nak menitis jugaklah air mata baca entri ni..

alFatihah.

greenhall said...

t'ingat cite ko pasal naik moto dgn arwah..

kalo xsalah, arwah ada pesan jgn bawak keta laju2 time hujan kan? kesian kat org yang naik moto kat sebelah..


al-fatihah utk arwah.

♥Hernee Nazir♥ said...

bace smbil xsdar..ade air mate kluar..smoga Allah mncucuri rhmt ke ats rohnya..Al-Fatihah..

a t t said...

sedey..
aku pon xde ayah..uhuu~

tkah. said...

aku baru balek. da nages. hadoi

sedeh. tu je nk ckp.

lotikus disarimankan said...

al-fatihah
cukup sepoloh entry aku bc untuk kontst bard
konpom opis aku banjir

maryam k. said...

buat sy menangis.

oney said...

hebat entri ni.

aina adnan said...

hebat entri nih...berjaya wat aku menangis...

smoga rohnya ditempatkan dikalangan org yg beriman..

aina adnan said...

hebat entri nih...berjaya wat aku menangis...

smoga rohnya ditempatkan dikalangan org yg beriman..

Edryna wanie said...

Jgn lupe bace yasin utk arwah abah kamu.
doa ank yg soleh yg sampai kat arwah. Selain sedekah jariah dan ilmu bermanfaat. Sbb tu arwah abah kamu pesan, 'belajar sampai mati'

Egt pesan arwah k!

qellissa said...

touching sungguh...=(

Andy said...

so sad :(

fitriah said...

u made me cry!

al fatihah to him..

Twenty Something said...

Encik siggplus mesti menang .
AHHH -.- Tahniah .

shida rashid said...

sob3... cdeh arhh...~ :'(