Jul 26, 2010

.muafakat membawa berkat

Selamat siang semua.

"Kita hidup berjiran, kena saling bantu membantu. Kalau tak ada jiran nak tolong kita, sapa lagi?"
Cikgu Raslan, 2003.

Kata-kata pujangga dari cikgu disiplin aku masa sekolah menengah rendah. Cikgu Raslan cukup suka tekankan pasal konsep permuafakatan antara sesama insan. Tapi kalau nak diikutkan, dia memang racist. Budak cina dengan india dia punya rotan nipis sikit, kalau budak melayu dia bagi rotan tebal.

Kalau kau sangka rotan tebal lagi sakit, kau salah. Aku yang boleh dikira lali dengan pelbagai jenis rotan ni, sudah masak sangat dengan perangai rotan-rotan ni. Jadi aku berhipotesis, lagi nipis rotan tu, lagi senang kulit nak terkoyak.

Berbalik pada konsep permuafakatan, orang putih kata, sharing is caring. Kalau kita kongsi sesuatu benda, semua akan jadi lebih mudah. Setiap kerja akan jadi lebih cepat. Itu dari segi teori lah. Kalau kita masukkan kata ganti nama Meleis dalam konsep muafakat, kerja jadi lagi lambat.

Sebab apa? Sebab semua nak kepala anjing. Meleis A nak buat benda A. Meleis B nak buat benda B, jadi berbalah. Itu belum masuk sokongan kroni-kroni lagi.



Tapi yang jadi masalah sekarang, apa pasal aku tinggal kejap bath sponge aku dalam toilet untuk sehari, sudah ada bulu-bulu yang melekat dekat situ?

Dari segi amatan aku, bulu tu agak kerinting-kerinting, dan panjang.

Aku yakin, bulu tu bulu pubis.



Macam mana nak kekalkan sikap bermuafakat macam ni?

Jangan sampai aku buat DNA test.

22 journeyed together:

Huda Luna said...

bulu siapa?
dia nk share lebihan bulu tu

Huda Luna said...

bulu siapa?
dia nk share lebihan bulu tu

aren said...

haha..bulu sapa weh? takkan piji kot

Farid MOFASAD said...

bulu dak2 gay

faizal said...

gua syak bulu parid mofasad

deus X machina said...

gua berstuju dengan peja

Berd said...

kalau lu kena HIV memang gua takkan panggil sifu lagi dah.

redballerina said...

punya la mamat tu nak dekt ko, smpai sponge tu pun dia sapu buat pemuas nafsu

Amal said...

erghh! geli siak

J. Love said...

woahh. kulit lu mesti stok licin-licin sebab mandi pakai sponge kan?

Nulat said...

yewwwww yucks!

sya mansor said...

euwww... sponge ko dah tak suci. kesian dia...

@yuE said...

hehehehe...padan muka kau..hehehehehe tak taw kenapa aku suka sgt..=p

Pelatt said...

gua setuju dengan kata indah deus

ishiko said...

hahaa..kata pujangga chegu disiplin mmg sentiasa akn melekat dekat hati..

otak ketat said...

bajet metrosexual la mandi pakai sponge? hak ptuih! haha.

hellioz said...

ah
geli siyal....

gyahahahahah~

Jard The Great said...

ewwwwwwwwwwwwwwwwwww!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jard The Great said...

ku setuju dengan pelatt.. ekeke

budak telinga capang said...

umah tu mesti lebih dari 1 bilik air kan... sapa slalu share bilik air sama lu, dia la saspek utama. lebih2 lagi insan2 yang rajin masuk bilik air.

heh.

diraja22 said...

lu kira pakar rasa rotan la..

Fiq said...

kata muafakat.. sharing is caring kan kan?? hahaha