Nov 11, 2009

.cara guna Download Helper [Tutohreal]

Selamat siang semua.

Masa muda-muda dulu aku bodoh piang. Guna Internet Explorer saja untuk websurfing. Sekarang dah ada macam-macam. Internet Explorer adalah browser yang paling slow la bagi aku, dan Google Chrome nombor dua slow. So far aku paling suka guna Firefox dan Safari saja. Laju, dan senang guna.

Aku rasa ramai yang tak tahu guna Firefox dia to the limit. Ok contoh di sini, kau boleh download video-video di Youtube, Vimeo, Youtube dan semua jenis streaming video website dengan guna 1 application yang dipanggil Download Helper. Application ni hanya boleh guna kalau kau guna Mozilla Firefox saja. Kalau kau pakai browser lain, sila abaikan entri ini.

Ok firstly bukak website Mozilla.



Then kau mouse over Add-ons dan pilih Recommended.



Lepas dia load kau cari satu-satu yang tulis Video DownloadHelper macam dalam gambar dekat bawah ni. Dah jumpa kau click dekat + Add to Firefox tu.



Lepas tu dia akan keluar popup untuk tanya kau either kau nak install atau tak add ons tu dekat browser Firefox kau tu. Click saja Install Now. Sila ambil nota lepas download kau akan di prompt untuk restart Firefox kau. Jangan risau, Firefox akan automatic save Window yang kau bukak sebelum dia restart tu dan Reopen balik website-website tu lepas kau restart.



Lepas restart, kau boleh nampak ada 1 ketul benda bulat-bulat gabung 3 dekat tepi Home. Benda tu warna gray dan kau tak boleh nak tekan sebab tak ada benda untuk dia download. Bila kau dah bukak Youtube atau website-website video streaming lain, Download Helper akan automatic detect the Video dan button bulat-bulat tu akan jadi berwarna. Means kau boleh tekan dekat arrow ke bawah tepi button tu dan video tu akan ready untuk didownload.



Ok bila button bulat tu tukar warna dari gray ke warna warni, kau dah boleh tekan dekat arrow macam yang aku dah highlight dekat bawah ni.



Kau tekan, akan keluar list of videos yang kau boleh download. Dan bila kau klik dekat salah satu video tu, dia akan prompt kau nak save video tu dekat mana. Ok lepas tu dia akan download macam biasa. Setel.



Yang paling aku suka benda ni, kau tak payah nak tunggu dia habis download baru kau boleh download lain. Means kau boleh queue kan download dia, lepas tu kau nak gerak pergi mana nak berak ke nak tido ke sukati kau. Dia akan download sampai habis. Bangun-bangun tido esok hari tengok dah habis download semua. Kan senang.

Ni 2nd tutorial aku buat, sila bagi komen pasal kefahaman kau dekat tutorial ni k. Aku tulis kadang-kadang orang susah nak faham. Kalau tak faham sila tanya dekat komen ok. Dan kalau ada benda lain yang kau nak tau, sila tinggalkan jugak komen. Aku akan sedaya upaya tolong.

Sial aku dah rindu balik nak melomo.

AMARAN : JANGAN SALAH GUNA APPLICATION NI UNTUK DOWNLOAD PORNO ATAU 3GP MELAYU TERBARU. DOSA TANGGUNG SENDIRI.

18 journeyed together:

izzahfarhana said...

yep download helper best.tp tula pelik lappy ni pkai firefox lembap.sebab apa ha sigg?

PeJuAnG HiDup said...

tutorial brguna ni bro. tp, nak tnya, klu la kita pause jap downlod tu, n then kita shutdown komputer. bsok bru smbung blk downlod. video tu still ble resume tak? ala2 bittorent gtu.

siggplus said...

izzah : i dh reply dkt u nye blog

pejuang : tak boleh..kau kena download sampai habis..then bila kau off pc n disconnect internet, download queue yang kau dh queue kan tu semua akan stop totally..itu la salah satu cons kalau guna downloadhelper ni

Rara said...

click storm warriors satuuuuuu :P

cybernetic88 said...

yeah bgus. ade tutorial jgk ko wt. hee =P

Ezzah said...

wah thanks! mmg bagus tutorial nihhhh.......... :)

Darkk said...

aku lagi suka guna IDM. tak leceh kena install addons.

Multipurpose.

Chaireel Azizee Mohamed @ Ayub said...

pakai je lah IDM....hahahaha..

tp nice ah..gua baru tau...

Melz said...

mati mati aku ingat Redtube...hahaha

saypOOL rafhtello said...

gua dah remove dah.. =)

Jogger said...

bang,

boleh x kita download pakai niat jer... x payah masuk youtube??

macha_sezs said...

bang,
kalau pakai ni boleh donlod video kat redtube tak bang?


heh~!

hBz said...

done ! kt mane nak dapat video2 best? ko ade? nakk.nak..

chokio_nia said...

aku dalame gne mozilla..tp br tau menda ne..siaaaaakkk

btw thanx2..bergune sungguh tutorial ko ne..

Adjla Hafizin said...

semakin bgune blog ko ni.
syabas!! =)


nuff ko xkua..die mrajuk ngn aku kot..xpe,aku dtg lain kali.

Fifi Hanie said...

hehhh. safari best tak? haritu i nak download, tp mlsnk tggu.ahgagag

Fifi Hanie said...

hehhh. safari best tak? haritu i nak download, tp mlsnk tggu.ahgagag

alib handmade & art said...

like 100x