Nov 17, 2009

.einstellugen

Selamat siang semua.

Hujan-hujan ni, memang sedap online sambil berselimut.

Teringat masa aku di London dulu. Lagi 2 hari aku akan pulang ke Malaysia. Terlalu lama sangat aku di London.

Sejuk macam waktu aku jalan-jalan di Kingstonian Upon Thames dulu. Tepi sungai Thames. Dan juga di tepi King George V Dock. Nyaman. Dengan hujan gerimis membasahi pipi. Suasana Kota London yang selalu hujan. Ah stim!

Sejuk memang tak terkira. Aku sampai pakai 3 lapis baju sejuk.

Bercadang lepas jalan-jalan di tepi sungai Thames mahu ke East Ham menaiki Tube, tapi semua train ditunda atas alasan terrorist attack. Nak ke Big Ben sudah bosan, apatah lagi melawat Buckingham Palace. Bobs merata-rata. Bosan.

Aku pun belum lagi fasih berslanga Cockney. Jadi mahu ke mana-mana agak sukar. Orang British agak Assabiyah sedikit. Mereka minum teh saja, tapi aku minum kopi o pekat cap Kapal Api yang dipos dari Malaysia. Jauh berbeza. Jika boleh berslanga Cockney, aku rasa aku boleh diterima masyarakat sana.

Selepas selesai berjalan-jalan, aku balik ke rumah di 10 Downing Street dan menikmati mandian Tab Panas, diselit dengan dendangan lagu-lagu Brit-Pop. Menyegarkan. Rindukan masakan Malaysia. Berjiran dengan orang British, mereka tak suka bau-bauan macam belacan dan tumis-tumis. Sensitive. Kalau ada, mula la merungut. Jadi untuk senang aku hanya beli makanan di kedai Paki berhampiran atau Pak Arab yang lain.

Aku tenung tiket flight lama-lama. Lagi 2 hari. Tak sabar rasanya balik ke Tanah Air tercinta. Aku simpan balik ke dalam almari. Dan aku tidur dengan hanya berboxer, berselimut tebal. Stim!

Ok aku tipu semua ni. Sudah. Hujan-hujan otak jadi mereng.

33 journeyed together:

fitriah said...

baru nak ngamuk g london tak ajak.

fitriah said...

jaga dri baik2 kanda!

cik ian@aH Lian~ said...

pergh bace pun dah rase mereng.
sigg mengarut!

bibie_boodyn said...

4th!!!!

ellenyna said...

ceyt,

Melz said...

penat aku baca..rupanya kau mereng.. tak guna

mr.panda said...

heh. baik punya london.

babymiLosh said...

london ke londang?

Tijah said...

tingat tem aku dok german dulu...

mmmm...

|arieza| said...

wah mcm real! hahah mmg tepat sungguh segala decription itu.. hahahahha but address tu im not sure la kan sbb i pn xtau exact address kt london hahaha.. but mula2 ingat nk tnye, 'wah sigg dlu kat london thn bila? stdy kt mane?' hahahaha cis!! rupanye2!!!

Noorlaila Mohamed Nor said...

belikan aku hadiah kau nak balik ni
fridge magnet dan keychain pun cukup la
haha

imHepPie said...

mujur aku bca dri bwh x tertipu lgi

.:GaDiS KaLiS PeLuRu:. said...

tinggi sungguh imiginasi kamu

farah said...

haha.

berangan belajar kat luar negara la tu.

:D

aemyLina™ said...

wah3x..

jauh btol imaginasi 2 pergi yek..


hakikatnyer nun di dalam selimut jer..

huhu..

FirdHaikaL CHinta ilLahi said...

la...aku ingat betul2 la bro...rupenye....hahahahah....

tapi cite lu memang gempaq...macam penah kesana....

chokio_nia said...

ko tertinggal n tu weh..Einstellungen sbnrnye..huhu

ko pena sampai sane ke??

mell aziz said...

ko ni kenape? haha. aku pun kat london nih, jom minum2 tepi sungai furat nak?

dilot said...

ke ko gi londang...londang versi london..

Ejay said...

start from the 2nd paragraph aku dah rasa mcm ada yg tak kena... hehe

tp aku abiskan jugak baca smpai end paragraph

dan mmg ko merapu as expected

sekian terima kasih.

cik EPAL said...

ko pakai boxer billabong ke??

klik mr potato ;)

fezaL Mohd said...

teman dekat UK . meh la membontot sekali .

izzahfarhana said...

bila bc eh sigg ni cilok novel kl-london ahadiat akashah ke?ehehe

Just_najmiE said...

hahaha, best2.. apa kata ko wat novel atau cerpen weih.. (^^,)

Jogger said...

sigg...

sejak biler ko online kat bwh slimut? bukan ker ko online kat tepi jamban?? hurmm

tp kalo ko g london besh gak... boleh lepak2 sama kat rabbit strip club kat depan umah sewa ko

♥chentaMAYA™ said...

ahah~
sejak bile dok london?

macha_sezs said...

Tinggi juga ilmu London lu.

Heh.

miss oren said...

aku terpedaya

Adjla Hafizin said...

cis!

black_mel said...

wahh,,,,dh smpai london..respect la...

siggplus said...

fitriah : mesti ke ajak?heh

cik ian@ah lian : panjang sial nama kau..heh

mereng2 bagus lah..bg otak lu bjalan sikit..heh

bibie : itu saja?

ellenyna : cirit?

melz : tahniah.

mr panda : haha london best..jom?

babymilosh : haha londang ktne?

tijah : haha bila masa akak g german?perang ke?

arieza : haha kan? penat google kot..heh

noorlaila : aku belikan panties utk kau ni

imheppie : kau dyslexic ke baca terbalik?haha

gadis kalis peluru : setinggi awan

farah : yela, tak mampu kan..angan2 sudah

aemylina : hehe imajinasi itu penting

firdhaikal : haha..mana gua penah ke sana..paling jauh gua keluar semenanjung g thailand saja

chokio_nia : haha aku tak tau pun maksud dia apa..tak pernah jejak kaki ke london langsung

mell aziz : jom..kau belanja?

dilot : londang ktne weh?haha

ejay : aku pun rasa macam nak terkantoi perenggan 2nd tu..merepek sangat..

cik epal : billabong? apa barang..org pakai designer boxer dh skang

fezal : mari..bawak kondom

izzahfarhana : haha sapa ahadiat akashah?

just_najmie : novel?cerpen?laku ke?

jogger : haha tau pun kau..jamban best..wangi..

strip club?haram pergi lah..hahaha

chentamaya : sejak kecik

macha : ilmu gua datang dari google

miss oren : tahniah..heh

adjla : cis juga

black_mel : bila masa?lu tak baca entri kasi abes ni..heh

thejijie♥ said...

hahahaha..beriya ingat betol2... berangan rupenye

siggplus said...

thejijie : kena pandai main klimaks dengan leraian..heh

terima kasih cikgu bm aku dulu..