Nov 8, 2009

.pertanyaan 5

Selamat siang semua.

Ini entri untuk daftar subjek untuk semester depan.

Agak-agak kau, aku patut ambil 3rd language bahasa apa? Aku undecided sekarang ni.

Aku nak ambil Mandarin. Nian Xiang Hao. Aku tak suka bahasa Mandarin. Aku benci runut-runut bunyi ketika berbahasa Mandarin. Ya, bahasa ni boleh digunakan untuk mengorat leng looi leng looi yang comel, tapi leng looi lagi banyak berbahasa Kantonis. UiTM tak ada bahasa Kantonis! Jadi macam mana nak mengorat?

Walaupun aku tak suka bahasa Mandarin, aku masih horny ketika dengar lagu Jay Chou dimainkan. Lagu dia tak ada tolok banding.

Aku nak ambil French. Bonjour. French memang second language di dunia lepas English, tapi aku nak cakap dengan sapa dalam bahasa French? Macam tak ada guna saja.

Aku nak ambil Japanese. Ohayo Gozaimasu. Aku paling malas nak belajar bahasa baru. I mean tulisan baru. Nak belajar Japanese kena belajar Hiragana, Katakana. Leceh. Dulu aku pernah belajar bahasa kanji ni. Dan ternyata fail. Aku hanya dapat belajar cara tulis nama aku saja. Yang lain semua sudah lupa. Jadi aku sudah boleh melupakan duduk di tepi pantai sambil hirup air kelapa sambil Maria Ozawa/Aoi Sora mengurut2 belakang badan dan tolong sapukan krim SPF 15 yang baru dibeli di pasar Kasukabe semalam.

Aku nak ambil Deutsch. Guten tag. Ini pilihan utama aku sekarang. Lagipun untuk engineering, sangat lah berbaloi kalau belajar bahasa Deutshch. Aku sekarang tengah menggila belajar bahasa Deutsch. Semua belajar dari internet saja. Sapa kata internet untuk lihat porno dan melayan redtube saja? Macam-macam ada kot. Btw si Heidi Klum ada pesan dekat aku, kalau aku belajar bahasa Deutsch, dia janji nak cerai dengan Seal dan kahwin dengan aku. Seal ganti Sigg. Lobos pun lobos lah. Haha.

Jadi tolong lah bagi pro and cons untuk setiap bahasa yang aku sebut di atas. Aku betul-betul tak tau nak amek apa nanti. Lagi bagus kalau kau dah pernah ambil bahasa-bahasa dalam ni.

Apsal la tak ada bahasa Melayu as 3rd language. Kan senang.

Heidi Klum jugak tanya dekat aku. Dia tanya "Dah Potong?", dalam bahasa Melayu pekat Deutsch.

79 journeyed together:

fitriah said...

amek mandarin lah!
nnt blh practice same2! heh heh

Chaireel Azizee Mohamed @ Ayub said...

bahasa malaysia ada?


lu nyer bahasa tak betol..nak belajar bahasa org lain..hahahaha


-iklan : lu amek arab la...

bibie_boodyn said...

amek la bahase..n9..kate nk kawen ngan org n9...

kEy said...

arghh!
aku p0n tgh penin!
Nicholas Tse merayu2 padaku tuk amik mandarain!

Ejay said...

apa kata ko blaja sign language?
haha

mr.panda said...

heh. deutsch better lorh.

cik CumeY said...

hahaha..

amik mandarin..

aku leh paham ko cakap aper...
sbb aku pon amik..

at least bak kater member aku..

" hanya itik yang faham bahasa itik"

hahahaha

YobSumo said...

ambik Mandarin wei.

tak susah sangat. dan kadang2 kalau kau nak keje, tahu Mandarin sikit2 satu advantage.

mcm ar leng loi tak paham mandarin, bukannya jawer.

Melz said...

gua suggest lu belajar bahasa DIAM wakakakaka

Koyuki said...

selamat siang kepala lutut lu

tanpa byk bicara

gua terus sages jepun

NIMI said...

amik arab supaya nanti ko baca quran tak payah penat penat baca tafsiran dia..
ngeh!

{lumut} said...

wa pernah amik french.
bahasa ngan grammar die senang.nak tulis pon x susah mcm jepun.tp nak sebut die mule2 agak susah.

kalau jepun plak..
nak pronounce senang..tp nak tulis payah...

kalau mandarin pon same.nak sebut sng..nak tulis lu kene hafal.tp mandarin ngan french wa rase x sesusah jepun.

wa pernah amik french smp delf A2.ok jak..xde la susah mane...
lu try usha2 buku ke dlu...
tdk online..pastuh lu decide..

tp kalau lu dah start Deutshch sndri..lu rse serasi n sng..lu truskan jak..yg penting minat.

jepun susah kot.

{lumut} said...

*tgk

PeJuAnG HiDup said...

aku cadangkan ko ambil deutsch. wa kata sm lu, german memang senang . percaya la.

bhasa nya lbih mirip english. contohnya, dlm mmprkenlkn diri;

"mein name ist faisal"

hmpir sm ngn english;

"my name is faisal"

senang bro. aku da blajar jepun n france n bila dibndingkan ngn german, german paling senang.

auf wiederhesen!

Just_najmiE said...

korea..

ok, bukan pilihan..

Jack-O said...

klu nk blaja utk score n ko nyer job scope,
amek ah german

klu nk blaja utk akhirat,
amek ah arabic

klu nk blaja utk lust,
amek ah french

klu nk blaja utk malaysia nye market,
amek ah mandarin

klu nk blaja utk passion,
amek ah any of 3rd languages yg ko mnt

my POV :)

chokio_nia said...

amek german weh..senang nak pronounce..kalo french sumpah tergeliat lidah..wenn du neue Sprache lernen moechtest,Lust auf der Sprache ist unbedingt..huhu

saypOOL rafhtello said...

germany bagus.member aku ramai yg amej germany..

|arieza| said...

if i were u, i wud go for french.. who knows later on, u nk study oversea, french 2nd language dlm dunia.. if u suddenly tercampak kt mane2 europe country, so easier for u later on kot.. just my 2 cents...

B E L L A said...

FRENCHFRENCFRENCHFRENCHKISS. oke bukan maksudnya amek frenchla. fes sbb guy who knows and can turn girls on. arrrrhhhhh cair beb kahkahkah. aku tau tuh antara motipnya kankan. hihi. but if on serious sidela kn,most european kan talk french. its abt the market gak kn. plus mandarin and japan mcm too common je. ceh xde kaitan.

Noorlaila Mohamed Nor said...

sem lepas aku amek mandarin
sumpah tak best
susah
tulisan
tone
smua hampehs

sem ni amek arab
senang gila

klu aku
aku prefer french
senang gak la

mier@merr said...

kalau bm jd 3rd language pon aku xkn amek..haha.... mghancurkan aku....

Adjla Hafizin said...

aku penah amek french mse skolah.
sumpah susah.sume bende ade male female.cm siot..

amek deutsch la..cerah mse dpn.

p/s:sem dpn leh post entri gune 3rd language lah.hehe.

Adjla Hafizin said...

aku penah amek french mse skolah.
sumpah susah.sume bende ade male female.cm siot..

amek deutsch la..cerah mse dpn.

p/s:sem dpn leh post entri gune 3rd language lah.hehe.

hBz said...

beb, aku br je lepas paper mandarin minggu lepas..not bad la..nak pape, aku bileh suapkan..

tp, ko nak senang dpt A, ko ambik jerman. kompem A. mandarin pun boleh..Jepun?hurm..susah sikit bg aku.

haha...harini aku jd ikhlas sebab tak menang Quiz melz tu..

♥miszluna™ said...

amik deutsch

HANIFF BIN LAMI said...

oit..ambil jepun la..
same cam aku..
jom jom..

ween said...

aku dulu amik bahasa arab je. huu

arque said...

kalau engineering.better amik deutsch.sangat sangat berguna kot.

ajie said...

ngomong jowo... hehehe

cybernetic88 said...

haha. ko amik je smua. kng leh wt home sttion kat umah ngn aku. hahaha. mesti best =P

QQQ said...

fuck up, sapa kata bahasa french sexy, irish lagi sexy doe, french dah kena fuck dah, sbb sarkozy main pompuan, haha!

ok, ini adalah pendapat aku, Mandarin dikatakan bakal mengambil alih bahasa utama dunia dalam 10 tahun akan datang!

Jepun, banyak anime dan porno yang best, dan as a enjinnyor yg mungkin akan ke sana, adalah penting utk hg blaja, tp tulisan susah babi!

Jerman, boleh jadi nazi! best, sepak kepala yahudi!

so dalam byk2 pilihan, aku rasa better hang amik japanese!

Capo Grande said...

aku nak cadangkan yg diorg xsebut di atas.

Bahasa Tubuh - Body languange
or
Budi Bahasa

hehe...

lek bro...pengalaman aku amik Jepun 3 sem dapat A-...nak score hiragana, katagana, kanji?? sgt mudah...

my 2nd choice will be arabic...lg senang...apapun semua ada pro n con...pk baik2, better jgn amik yg xde org amik...nanti susah nak study...

ixora said...

mek la jerman..senang je nk score..
gpun skrg da xde final..lepak sudeee..

peace

nn said...

kenapa budak-budak lelaki asek cakap pasal maria ozawa jeeeeeee? haha.

ellenyna said...

entah, pening. amik je la Deutsch if ko rasa itu bagus utk ko.

kawan otromen said...

aku amik arab skg. leh tahan ler susah nye. pastu jawi ak pn teruk, dah gi skolah mubaligh pe mau buat. tapi layan je.

ak amik bkn pasal ak nk blaja maksud quran ke apa, tu arab tahap tinggi baru nak paham. tapi pasal minat je. (plus nak amek french kelas dah penuh plak).


ko jgn pk sgt bila nak gune bahasa yg ko blaja tu. alih2 ko duk kat malaysia gak, bila la sgt ko nak ckp french/arab/deutsch/jepun. cakap sorg2 bahasa lain pun cool gak. ngumpat org dlm bahasa lain pn layan gak. hahaha.

p/s: heidi klum dah anak dua dah kot ngan seal (kalo xsilap la)

--siLEnt_ 5iLh0ueEtte-- said...

amek french!
-senang~

Rara said...

abg sigg..amik arab ar sme ngn i..hahahah.. :)

siggplus said...

fitriah : practice sama2?apa yg aku dpt?hehe

siggplus said...

chaireel : bahasa malaysia tak ada..lu bangla ke nk amek bm?heh

haha bila masa bahasa gua tak betul?

gua tanak amek arab sbb gua tak rasa arab tu viable untuk gua kerja nanti

siggplus said...

bibie : bahasa n9 mn ada lah

siggplus said...

key : haha menipu kau ni

siggplus said...

ejay : ... . ... .. . ....

ok aku dah cakap dlm morse code..faham tak?haha

siggplus said...

mr.panda : tu ah

siggplus said...

cik cumey : haha tp aku tak suka tonasi bahasa mandarin!

siggplus said...

yobsumo : mmg sekarang hot gila mandarin..tapi aku tak suka bahasa tu..heh

mmg leng looi tak faham mandarin..sbb diorang cakap kantonis

siggplus said...

melz : bahasa diam?code dia apa?gua nak cari ni..

siggplus said...

koyuki : hahaha sukati gua la nak siang ke malam ke..hehe

jepun?tak susah ke?

siggplus said...

nimi : buku tafsiran kan bnyk..hehe

siggplus said...

lumut : mmg french senang..kakak gua pun amek french..tp penting ke french kt malaysia ni?

siggplus said...

juang : yup2 mmg sng sbb deutsch bahasa dia lebih kurang english je..cuma ejaan lain..

siggplus said...

just_najmie : ok kenapa korea?supaya lebih senang nak tengok cerita lovey dovey korea?hehe

siggplus said...

jack-o : tu lah masalahnye..semua ada pro and cons sendiri..susah nak decide which 1 the best

siggplus said...

chokio_nia : french pn ok gak..tp so far the best deutsch la

siggplus said...

saypool : tu ah aku pun nak amek gak

siggplus said...

arieza : but i dont think i will go continue my study at oversea bcoz u see, my result arent that great

siggplus said...

b e l l a : kau ni bnyk sgt tgk porno french ni..haha

siggplus said...

noorlaila : arabic sng utk org yg mmg ada basic arabic je..mcm aku tak ada lgsg..comfirm susah

siggplus said...

mier@merr : apsal lak menghancurkan?

siggplus said...

adj : yup2..french lebih kurang thailand la..ada male female pronunciation..

skrg pn aku ley post entri in 3rd language

siggplus said...

hbz : tu la aku nak amek german tu..sng belajar n sng nk exam

siggplus said...

miszluna : baiklah

siggplus said...

anip : jepun susah weh...serious

siggplus said...

ween : arab tinggi kan?susah kot

siggplus said...

arque : yup2..text bnyk yg bgs in deutsch

siggplus said...

ajie : jowo totok kah kau?

siggplus said...

cybernetics : haha semua?ingt kepala aku robot ke?

siggplus said...

QQQ : french la sexy..

japanese?supaya aku lebih mudah mendampingi maria ozawa?haha

siggplus said...

capo grande : thanx komen..

bahasa tubuh aku dah belajar dah..tau dah sign2 dia..siap secret nye pn aku faham dah..haha

tu ah, sbb tu aku skrg berbelah bagi antara mandarin ngn deutsch

siggplus said...

ixora : tak ada final ke weh 3rd language?bukan ada ke

siggplus said...

nn : entah..aku tak kenal pn sapa maria ozawa tu..haha

siggplus said...

ellenyna : yup that i'll do

siggplus said...

yasin : haha cibai kau buat nama tu..

aku nak blajar deutsch sbb bahasa tu mcm menarik!

siggplus said...

silent : susah!

siggplus said...

rara : arab mmg awal2 aku dah tolak..sbb dr dulu lg aku fail tulis jawi..heh

|arieza| said...

sigg, who knows yg ur rezeki kat oversea later on, kan.. skrg u can say that u mgkn xnk g stdy oversea.. tp rezeki in d future, kita xtau beb.. give it a try! french is widely spoken nowadays..

siggplus said...

arieza : ok sure i'll think about it

Anonymous said...

sje nk nyebokk,,jepun x susah la~!!cume kna rjn mghafal jew,,jepun ngn jerman,,sng score jepun lagik,,dak skul aku dolu yg amek jepun,,2 org je yg FAILED,,tp,,dak jerman,,3 org jek yg LULUS...huhuh...pape pn,,bgntung pd minat la...nmpk cm sndri pon da mnt jerman kn?lgpon,,berguna kot jerman 4 ur future...?
ermm,,mandarin..??x brp ade function kott,,lain r klo kantonis....huhu~
so,,belah jantung,,tny otak keyh~~
caiyok~!!