Nov 10, 2009

.kepada abe-abe gedebe semua

Selamat siang semua.

Rugi hampir suku juta sebab malam tu saja? What were you thinking? Bukan kau menang pun.

Bakar lagi seat. Bakar lagi mercun. Buat malu Malaysia. Buat malu KAFA. Buat malu kepala-kepala besar team kau tu. Buat rugi kerajaan kau tu.

Datang stadium bukan nak tengok bola, tapi nak main mercun. Tak puas-puas lagi main masa Aildilfitri dengan Deepavali dulu? Dari kau bakar seat, baik kau bakar ayam perap. Kurang-kurang, kau kenyang. Dari kau slowly mati sebab hidu toxin yang keluar dari kerusi yang kau bakar tu.

Orang bomba nak padam api, kau baling-baling botol? Kau ingat Thaipusam nak baling-baling kelapa? Ke memang kau suka kena mandi dengan bomba? Dari kau buat tu, baik kau join parti buih aku. Ada mandi-mandi jugak. Siap boleh main sabun lagi.

Aku tau, semangat Assabiyah tinggi. Tapi kena tunjuk dengan cara tu ke? Sudah kalah, buat cara sudah kalah. Bangun, ambil bil, suruh mamak kira, dan balik senyap-senyap sebelum habis game. Macam ni nak maju bola Malaysia?

Memalukan.

Aku tak terkejut kalau malam ni diorang umum penyokong Kelantan FC kena ban dari masuk stadium setahun. Dulu terbalik jip, lepas. Aku tak rasa kali ni lepas jugak.

Kesiankan supporter-supporter true Red Warrior yang datang sebab nak tengok bola, bukan main mercun.

Marah ni.

Bukan semua yang gedebe, tapi mostly are masa malam tu. Aku respek x-po waktu malam tu.

"Kerana nila setetek, rosak susu sebelanga."

"Seekor kerbau berkubang, habis semua terpalit." Sekian, Karam Singh Walia.

[entri ni aku draft dari malam final haritu lagi, undecided nak publish ke tak.]

31 journeyed together:

Melz said...

Jangan Kerana Bola kita berpecah :) <--- simple jer

YobSumo said...

ha'ah lah tersama pulak, takpa2 asal kn kita berpegang pada benda yang sama! dan ya, kau punya nuff tido jugak. aku lepaskn geram mlm nnt!

izzahfarhana said...

sume nuff keje nk tdo.siang td letih bermain2.mcm pesta.tp kita main xsmpai bakar2 kan?hakk

Noorlaila Mohamed Nor said...

ni pun samaaaa
sumber yg buat aku terkejut
baru tau kes ni betul2 jadi
sgt la ketinggalan aku ni

mr.panda said...

heh. tahun depan kelate x dop dah kat liga. kafa x mampu nak bayar denda. tu la suruh beli fabregas x mau, bleh jimat dari bayar denda.

Encik Azizan said...
This comment has been removed by the author.
Encik Azizan said...

to mr panda,

haha..aku nk gelak jap komen ko tuh.wakakaka

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

adoi..ak sebagai rakyat kelantan...agk malu smpai nk bkr2 kerusi..
hampeh
bak kate tuk guru, xde semangat kesukanan...

Encik Azizan said...

hahaha..aku mls nk ckp pasal ni..sbb aku ada gambo dr kul 10pg sampai la kul 1230 mlm kt bukit jalil tu..ramai yg ckp pasal bakar kusi tu..tp masih bnyk yg xtaw selain dr tuh...

pape pon tahniah N9 menang,syabas kelantan masuk final..TQ datuk anuar musa,

klu aku rajin aku publish gambo2 mase tu..

PeJuAnG HiDup said...

memang orang yg bkr kerusi tu takda akal. boh yg amt sgt. rasa2 nya penyokong sabah gtu tak? huhuhuhu...

Encik Azizan said...

to chentalyaa..

tok guru ckp xde smngt kesukanan ek?anak buah sape tuh?haha..kbnyakn yg duk buat kaco mereka2 yg mmgang bendera pas..apa kes?hahaha...aku sbgai peminat bola x suke sukan dicampur dgn politik..

macha_sezs said...

yang heran nye, main nye tak la bagus mana kan?

yang nak merusuh macam gila babi ni apehal?

{lumut} said...

entry paling serious aku rase?

bibie_boodyn said...

ok2...dah2...relax k??mut?jom makan cendol kek bustand pilah nak mut??hehhe...

Ejay said...

what else is new? ~sigh

nadirah_nor said...

cm @#$%&* ja perangai...
mau hantar g zoo nh..

Koyuki said...

gua sedih
gua pedih
malu takyah cite lar
gua pikir camane gua nak kaver ni
mst orang pk benda negatif jer psl negeri gua
tp pehal pon
lu published benda ni..gua respek amat sangat..thanks k
kesian la kat penyokong yg lain
pesanan buat si primitif2 (penyokong berokna itu malam)--->>lenkali lu duk luar jer la tgk bola.Takpun lu buat stadium utk kaum2 lu sendiri tgk bola. Bleh sama2 berkubang kat situ.

p:S Lepas ni kalau org tny gua nak ckp gua org negeri mana???

Ah..afrika

cik lilo said...

ya..jez bkoz bola

boleh berperang camtu

camna malaysia nk maju..

huk2

.:Fathiha Zainal:. said...

Hmmm.. Suku juta bkn amount yg sikit..
Hadui.. Maken mnjadi2 perangai dorg ni ek. Sape yg x frust kalo x menang kn. Tp, adat la tu.. Be positive la.. Ada otak, pakai. Huhu.. Disebabkan kerja2 org gila mcm tu lah, abes org lain terkena impaknya.

aishah_conteng_je said...

betul.
i was there,
tak sumo abe kalte cenggitu.
buat malu yo.

den oghang nogori pun malu yo

cik CumeY said...

tuh ah.. naik geram tengok..kat semua..sket jerk..tapi yang sket tuh ah merosakkan...

huhuhu

fitriah said...

kan.

Adjla Hafizin said...

"sekumpulan penyokong Kelantan mencetuskan kekacauan apabila cuba menghalang penyokong pasukan Negeri Sembilan daripada beredar pulang meninggalkan stadium.

Namun sebaik sahaja anggota polis tiba, mereka berlari lintang-pukang meninggalkan kawasan itu."

;kosmo.

aku rase ni statmen pling klaka..haha

x-po said...

hoho aku berbangga sbb ko pomot nama aku..ptt la ada byk trafik msk ke blog aku dr blog ko..haha

|arieza| said...

sungguh keji kan.. bakar mercun. xsabar nk tunggu raya haji la tu... tp kan,, mungkin tak yg buat pasal mlm tu, actually bkn supporter kelantan tp 'menyamar' jadi supporter kelantan.. so that kelantan dpt nama buruk.. huhuhu mmg la terexaggerate nk fikir cmtu.. tp semuanya mungkin kan? mgkn jugak yg pro-kerajaan saje nk busukkan 'anak2 PAS' so diorg saje buat onar.. pakai baju support kelantan.. kan kan? heheh just my 2 stupid cents :p

QQQ said...

HOI HOI! SIGG LAMA XMANJA-MANJA DENGAN AKU!

hmm, ni apa nih, dok kutuk-kutuk geng klatenese red hooligan nih..

mari sini aku plak ingin bercerita..

aku sebagai seorang yang anti-sosial menyokong seratus peratus tindakan hooligan pada malam itu..

kenapa?

sebab aku seronok situasi tu berlaku, hahah, hebat apa, rage..

baru macam mexico!

TIADA KOMPROMIIIIIIIIIIIIIIIII!

NIMI said...

tah apa kebengongnya bakar bakar..
masih cetek otak

honey said...

walaupun i org klate tapi i memang benci gile penyokong klate yg xbertamadun.. malu gilo aku jadi ore klate.huh!

Jack-O said...

"kerana nila setetek, rosak susu sebelanga"

kau perosak peribahasa melayu ;P

kEy said...

owh silap chanel~
bai..
=P

mello said...

aku sebagai kelantanese mmg malu ngan perangai golongan mcm tu.. bodo!